Miljoner mexikaner väntar på påven

Catedral_de_San_Cristóbal_de_las_Casas_1I samband med påvens besök förbereder sig Mexiko på en anstormning av några miljoner troende. Generalsekreteraren för den mexikanska biskopskonferensen, Eugenio Lira Rugarcia, tillkännagav i söndags, att det antal biljetter till påvemässa, som skall delas ut i de 93 ärkestiften, kommer att utökas ytterligare. Många kommer emellertid bara att kunna se påven från vägkanten längs de vägsträckor Franciskus passerar i sin papamobil, eftersom utrymmet på de flesta mötesplatserna är begränsat.

I Mexico City räknar ansvariga myndigheter med omkring 2,3 miljoner troende, som vill komma till påven. Vid var och en av de två stora mässor påven skall hålla – den ena i en förstad till Mexico City och den andra i gränsstaden Ciudad Juárez – väntas över två miljoner pilgrimer. I Morelia, huvudstad i delstaten Michoacan, räknar man med 1,5 miljoner troende, i San Cristóbal de Las Casas med över 100 000 mässdeltagare tillhörande urbefolkningen från Mexiko och det närliggande Guatemala. [Fotot visar katedralen i San Cristóbal de Las Casas.]

På en presskonferens förklarade Lira Rugarcia tillsammans med nuntien i Mexiko, ärkebiskop Christophe Pierre, att påven Franciskus pastoralbesök i det mellanamerikanska landet till sitt innehåll framför allt gäller tron. Påven har en klar uppfattning om situationen i landet, men kommer inte med avsikt att ”lösa Mexikos problem” eller att ens blanda sig i politiken, utan han kommer för att trösta, för att dela och för att hjälpa människor att komma till rätta med sin situation genom tron.

Anhöriga till offren för Iguala massakern hoppas att få träffa påven

De anhöriga till de 43 studenter, som saknas sedan september 2014 och som förmodligen är döda, har goda möjligheter att få träffa påven vid ett informellt möte. Ett sådant tillfälle kan uppkomma den 17 februari i Ciudad Juárez, där gudstjänstens tema kommer att vara migration och våld. Visserligen finns det inga planer på ett officiellt möte men Franciskus är ju känd för att improvisera.

Omkring 100 fångar vill med en hungerstrejk fästa påvens uppmärksamhet på de katastrofala förhållandena i Mexikos fängelser samt tvinga fram ett möte med Franciskus. Detta tillkännagavs av en talesperson för fångarna. Särskilt problematiskt är den oklara juridiska situationen. Många fångar har fängslats utan rättegång och de känner sig därför som politiska fångar. Samtidigt med hungersstrejken kommer fångarnas anhöriga att demonstrera utanför Vatikanens sändebud i Mexiko City. Påven kommer enligt det officiella reseprogrammet i varje fall att besöka ett fängelse i Ciudad Juárez.

Vid sidan av ett besök i basilikan i Guadalupe lyfter Mexikos biskopar särskilt fram påvens möte med familjer i staden Tuxtla Gutiérrez i delstaten Chiapas. Påven kommer här att lyssna till familjer som befinner sig i olika förhållanden, bland andra en familj med mamma, pappa, barn och en familj med en ensamstående mamma, en familj, där föräldrarna brutit upp från tidigare äktenskap, liksom en familj, där sonen lider av en muskelförlamning.

Förberedelser pågår för fullt

Presskonferensen utgjorde avslutningen på ett tredagars förberedelsebesök av Alberto Gasbarris, som organiserar påvens besök. Denne har sammanträffat med företrädare för biskoparna och Mexikos regering för att samtal om säkerhetsaspekter samt företrädare för flygbolaget Aeroméxico, som skall transportera påven på hans besök på avlägsna platser. Gasbarris som organiserat resor åt tre påvar, fyller 70 år i februari och strax efter Mexiko resan kommer han att gå i pension.

Enligt den mexikanska biskopskonferensen väntar man ytterligare personer från Vatikanen för att förbereda påvens besök: dess polischef Domenico Giani, cermonimästaren Guido Marini samt presstalespersonen Federico Lombardi. Vatikanens protokollansvarige, Paolo Corvini, har redan rest runt tillsammans med Gasbarris i Mexiko.

Påve Franciskus Mexiko resa är hans fjärde besök på den amerikanska kontinenten efter Brasilien (2013) Ecuador, Paraguay och Bolivia (2015) liksom Kuba och USA (2015). Påven kommer att besöka sex storstäder under sin sexdagars-resa, däribland huvudstaden Mexiko City, dess förstad Ecatepec, städerna Tuxtla Gutierrez och San Cristóbal de Las Casas i den sydliga delstaten Chiapas, drogkartellernas högborg Morelia liksom den nordliga gränsstaden Ciudad Juárez. Besöket står under mottot ”Fredens och barmhärtighetens missionär”.

Kathpress 2016-01-11