Nigeriansk prästseminarist mördad på grund av förkunnelse

En man som påstås ha mördat den nigerianske prästseminaristen Michael Nnadi, då 18 år, i januari i år, har i en intervju erkänt att han dödade Nnadi när denne vägrade upphöra att förkunna sin kristna tro i fångenskapen.

Mustapha Mohammed, som nu är arresterad misstänkt för brottet, intervjuades i en nigeriansk dagstidning i fredags. Han hade redan tidigare tagit på sig ansvaret för mordet. Mohammed säger att han förvisso beundrade Nnadis mod när denne sade honom ”rakt i ansiktet att vända bort från sin onda väg eller för evigt gå förlorad”, som det heter i artikeln. Men Mohammed provocerades också av budskapet.

Nnadi kidnappades tillsammans med tre andra studenter från den Gode Herdens katolska prästseminarium i staden Kaduna i centrala Nigeria i början av året. Området där seminariet ligger är ökänt för att härbärgera ett antal kriminella grupper som kidnappar människor för att få lösensumma. Den 26-årige Mustapha Mohammed identifierar sig själv som ledare för ett av dessa brottsliga gäng med 45 medlemmar. Han sitter nu fängslad i huvudstaden Abuja dit han har förts i väntan på polisutredning och rättegång.

De tre andra seminaristerna släpptes efter några veckor med livet i behåll, även om en var svårt skadad. Men Nnadi förblev i fångenskap men hittades sedan mördad i början av februari. I intervjun säger den påstådde mördaren Mohammed att han beslutade sig för att döda Nnadi för att Nnadi inte lämnat honom eller de andra kidnapparna i fred utan hela tiden, i varje kontakt under fångenskapen, insisterade på att förkunna evangeliet för dem och mana dem till omvändelse.

Våldet, i synnerhet riktat mot kristna, har ökat i Nigeria under en tid. Såväl den katolska kyrkan i landet som andra länders regeringar kritiserar Nigerias regering med president Muhammadu Buhari i spetsen för att inte göra tillräckligt mycket för att motverka våldet och skydda landets kristna befolkning.

Catholic News Agency, 2020-05-02

Detta är en nyhetstext.