Ny biskop för ukrainare i Frankrike

Påven Benedictus XVI har utnämnt en ukrainsk katolsk präst född i Syracuse, New York, att vara biskop för ukrainska katoliker i Frankrike. Borys Gudziak, rektor på det katolska universitetet i Lviv, har bott och arbetat främst i Ukraina sedan han slutförde sin doktorsexamen i slaviska historia vid Harvard 1992.

Vatikanen meddelade den 21 juli att påven hade utnämnt honom till biskop och givit honom uppdraget som ”apostolisk exarch” för ukrainare tillhörande den bysantinska riten i Frankrike. Enligt Vatikanens statistik kommer han att ansvara för den pastorala vården av cirka 25 000 ukrainska katoliker, 16 präster, fem ordenssystrar och en permanent diakon. Den blivande biskopen Gudziak föddes den 24 november 1960, av föräldrar som emigrerade från Ukraina.

Gudziak avlade examen från Syracuse University 1980 och flyttade till Rom för att studera vid Holy Sofia College och det Pontifical Urbanian University, och där avlade sin examen i teologi. Han studerade vid Harvard från 1983 till 1992, och flyttade sedan till Ukraina där han var med och grundande Institutet för kyrkans historia och var koordinator för ett projekt där man samlade in muntliga berättelser från dem som överlevde och behöll sin tro under det kommunistiska förtrycket av kyrkan.

Han vigdes till präst 1998 och utsågs till rektor av Lvivs teologiska akademi 2000. Akademin växte till vad som nu är det ukrainska katolska universitetet och 2002 och han utsågs till dess rektor.

CNS 2012-07-23