Ordenskvinnor och ordensmän från Österrike är internationella föregångare i kampen mot människohandel. Med anledning av ”Den europeiska dagen mot människohandel” den 18 oktober fäster de uppmärksamheten på de dramatiska effekterna av dessa förbrytelser. ”Enligt FN är handeln med människor den tredje största och snabbast växande formen av organiserad kriminalitet”, förklarar Lukas Korosec, projekttalesman för Salvatorianerorden i ett samtal med Kathpress. ”Ordensfolk förenar sina krafter i globala nätverk och erbjuder bl.a. psykosocialt stöd och en säker tillflykt.”
Den 18 oktober kommer salvatorianer att sätta upp ett informationsbord i Michaeli kyrkan i Wien och där informera om människohandeln och kampen mot den.
Enligt en studie från Internationella Arbetsorganisationen, ILO, finns det runt om i världen ca. 12,3 miljoner människor i tvångsarbete och av dessa är c. 2,4 miljoner offer för människohandel. FN har uppskattat att varje år tvingas omkring 500 000 kvinnor till prostitution i Europa. I Wien är omkring 75 procent av alla prostituerade tvångsrekryterade.
Enligt Korosec kommer de flesta offren för människohandeln från utlandet, t.ex. från EU:s medlemsstater Rumänien eller Bulgarien, eller också från länder som Nigeria eller Filippinerna. ”De lockas till Österrike eller Tyskland med förhoppningar om att finna lyckan i ’den gyllene västern’.” sade Korosec i samtal med Kathpress: ”Fattigdomen i deras hemländer tvingar dem i någon mån att ge sig iväg. Det finns alltså ett konkret samband mellan fattigdom, arbetslöshet och människohandel.”
Kathpress