Ordenssystrar dödade i bakhåll i Sydsudan

Två ordenssystrar dödades i samband med att en pilgrimsgrupp i Sydsudan överfölls i början av veckan. Sedan gruppen under veckoslutet hade deltagit i 100-årsfirandet av en katolsk missionsstation, blev den på måndagen lurad in i ett bakhåll, när den var på väg tillbaka till huvudstaden Juba, rapporterar lokala massmedia. Det katolska ärkestiftet Juba bekräftade på måndagen att denna händelse hade inträffat. Vid det beväpnade angreppet befann sig nio ordenssystrar i ett fordon.

Enligt vad den sydsudanesiska radiokanalen Tamazuj berättar, ska offren ha skjutits och bränts. En syster från Jesu Hjärta-kongregationen sade till den katolska nyhetsstationen ACI Africa att hennes ordenssystrar hade ”mördats kallblodigt”. En lokalpolitiker kallade angriparna för ”fredens fiender”. Polisen har påbörjat en utredning.

Kort efter att Sydsudan hade uppnått självständighet, utbröt år 2013 ett inbördeskrig mellan president Salva Kiir Mayardit och hans rival Riek Machar. 400 000 sydsudaneser dog. Idag anses inbördeskriget vara avslutat, men våldet underblåses fortfarande av sammanstötningen mellan fientliga folkgrupper. Experter anser att det är ett stort problem för Sydsudan att miljontals vapen finns i omlopp.

Kathpress 2021-08-17

Detta är en nyhetstext.