Padre Pino Puglisi – prästen som vågade stå upp mot maffian

I lördags (den 15 september) besökte påven Franciskus Palermo, på Sicilien, för att hedra prästen padre Pino Puglisis minne 25 år efter hans död. Padre Pino Puglisi mördades av den sicilianska maffian Cosa Nostra (sv. Vår sak).

Under sin predikan underströk påven att maffia och Guds tro är en omöjlig kombination: ”Man kan inte tro på Gud och tillhöra maffian. Den som är mafioso lever inte ett kristet liv, därför att han med sitt liv hädar Guds namn” (min översättning från italienska).

Padre Pino Puglisi föddes i Palermo den 15 september 1937.

Padre Pino Puglisi

Han prästvigdes den 2 juli 1960. Under 1980-talet pågick ett oerhört blodigt krig inom Cosa Nostra som ledde till att Corleoneklanen fick starkare ställning inom organisationen. Kriget ledde också till att den då fängslade maffiabossen Tommaso Buscetta, med flera andra maffiaanhängare som under kriget hade förlorat många av sina allierade inom Cosa Nostra, blev pentiti (sv. botgörare), det vill säga polisinformatörer. Under jätterättegången som inleddes 1986 var Buscetta huvudvittne för domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino. Rättegången ledde till att 350 mafiosi dömdes. När domen fastställdes 1992 av den italienska högsta domstolen hämnades maffian. Falcone och Borsellino dödades i bombattentat inom loppet av två månader sommaren 1992.

Den 29 september 1990 blev padre Pino Puglisi kyrkoherde i San Gaetano-församlingen, i Palermos stadsdel Brancaccio. Här grundade han mottagningscentret Padre nostro (sv. Fader vår) och påbörjade sin kamp mot maffian, en strid som han förde både genom modiga predikningar i vilka han uppmanade sin församling att våga stå upp mot maffians övergrepp och genom centrets ungdomsverksamhet som ledde till att utsatta ungdomar – som lätt hade kunnat lockas att bli maffians medhjälpare – inte rekryterades av den kriminella organisationen. Till slut ansåg maffian att padre Pino var ett hot som behövde elimineras.

Padre Pino sköts till döds den 15 september 1993. Det var hans födelsedag. Den 15 september i år skulle padre Pino ha fyllt 81 år.

De bossar som gav ordern om mordet på padre Pino var Filippo och Giuseppe Graviano, som tillhörde Corleoneklanen. De greps den 26 januari 1994 och dömdes till livstids fängelse.

Den 19 juni 1997 greps Salvatore Grigoli. Efter att ha valt att hoppa av maffian och samarbeta med polisen erkände han mord på 46 människor, bland andra padre Pino. Under en intervju med tidningen Famiglia Cristiana berättade Grigoli att padre Pino log innan han dog och sade: ”Det var det jag väntade mig.”

Padre Pino saligförklarades den 25 maj 2013 som “maffiamartyr”. Han begravdes i Palermo på Sant’Orsola-kyrkogården. På hans grav kan man läsa följande ord ur Johannes evangelium (15:13): ”Ingen har större kärlek än att han ger sitt liv för sina vänner.”

Det var det padre Pino valde att göra: han kunde inte leva utan att stå upp mot de oförrätter och det förtryck som han bevittnade, och därför gav han sitt liv för sina vänner. Och detta gjorde han med ett leende. Han visste att han hade valt helt rätt.

Roberta Colonna Dahlman