Påvens symbolmättade besök i KGB-museum och judiskt ghetto i Vilnius

Påven Franciskus besöker de baltiska staterna Litauen, Lettland och Estland från den 22 till den 25 september. Den fyra dagar långa resan skall ta honom till den viktiga Mariahelgedomen Aglona liksom till huvudstäderna Vilnius, Riga och Tallinn. Som första påve i historien besöker han även den litauiska staden Kaunas.

Enligt ett uttalande av Vatikanens talesperson Greg Burke är en av de ”starka och symbolmättade inslagen” i påvens resa besöket i KGB museet i Vilnius. På söndagen kommer påven även att besöka det museum som inrättats till minne av ockupationen och frihetskampen, även kallat ”Museet för folkmordets offer”, och i det rum, där avrättningarna skedde, skall han tända ett ljus för de som dödades där. Bland de avrättade fanns även kristna martyrer, vars salighetsprocesser nu pågår.

En annan viktig programpunkt vid söndagens resa till Vilnius är påvens besök vid minnesmärket över offren från det judiska ghettot. Det kommer inte att hållas några tal där, men påven förväntas be en tyst bön i närvaro av den judiska församlingen och Litauens president Dalia Grybauskaite.Att minnesstunden inträffar just den 23 september har en särskild betydelse, eftersom det var just på den dagen för 75 år sedan som ghettot ödelades av SS-enheter. De flesta av de då kvarvarande ghettoinnevånarna dödades senare i skogar och förintelseläger.

Ekumenik vid Morgonrodnadens Port

Vid ett besök vid Morgonrodnadens Port i Vilnius på lördagen skall påven hålla ett kort anförande inför ekumeniska företrädare. I Porten finns den högt ärade Mariaikonen ”Barmhärtighetens Gudsmoder”. Även påven Johannes Paulus II bad här vid sitt besök i Baltikum för 25 år sedan. Porten är en betydande vallfartsort för både katoliker och ortodoxa.

Vid resan i Baltikum är det angeläget för Franciskus att inte träffa enbart ländernas katoliker, utan att även stärka ekumeniken. Totalt kommer påven under sin resa att hålla 15 anföranden; sju i Litauen och fyra i vardera Lettland och Estland.

Mottot för besöket i Litauen är ”Kristur Jesus, vårt hopp”. Resan till Litauen går under ett Mariatema: ”Visa dig som mor”. För Estland är ledordet ”Vakna, mitt hjärta!” detta är de inledande orden i en välkänd folksång av den estniska kompositören Cyrillus Kreek (1889–1962).

Kathpress 2018-09-19