Påven besöker helst länder i utkanten

Påven Franciskus kommer under 2015 inte att besöka Spanien, meddelade den spanska biskopskonferensen i torsdags kväll. Franciskus har förklarat i ett brev till konferensens ordförande, kardinal Ricardo Blázquez, att han liksom i fråga om Filippinerna och Sri Lanka kommer att hålla fast vid sin plan att föra kyrkans budskap främst till länder i utkanten.

För att ge tröst till offer för fattigdom, naturkatastrofer och inbördeskrig ska påven under året besöka bland andra de latinamerikanska länderna Ecuador, Bolivia och Paraguay, dessutom de afrikanska länderna Uganda och Centralafrikanska republiken, där inbördeskrig härjar.

De spanska biskoparna framförde samtidigt en förhoppning om att påven skall besöka deras land vid ett senare tillfälle. De hade klart räknat med ett besök av Franciskus, eftersom den katolska kyrkan i Spanien under detta år firar tre viktiga jubileer.

Vallfartsorten Santiago de Compostela erinrar om den helige Franciskus av Assisi pilgrimsfärd till Jakobs grav för 800 år sedan, medan Ávila [bilden] mitt i Spanien firar den femhundrade födelsedagen av Teresa av Ávila, högt vördad av påven. Dessutom inleder den katolska kyrkan i Valencia ett heligt år i slutet av oktober.

Enligt legenden skall den heliga gral från den sista måltiden finnas i den spanska medelhavsmetropolens katedral. Därför skall i framtiden vart femte år firas ett heligt år i Valencia. Det anordnas för första gången 2015 och hundratusentals pilgrimer från hela världen väntas komma.

Kathpress 2015-01-23