Påven blir första gästen i Erdogans nya palats

Påven kommer vid sitt besök i Turkiet att bli den första officiella gästen i president Recep Tayyip Erdogans nya palats i Ankara. Enligt turkiska medierapporter under måndagen kommer Erdogan att hälsa påven välkommen i sitt nya palats. Det nyligen färdigställda palatset med sina 1 000 rum har kritiserats för sina höga byggkostnader. Med runt en halv miljard euro har det exempelvis kostat dubbelt så mycket som planerat.

Erdogans motståndare ser det kolossala palatset som ett uttryck för presidentens tilltagande maktfullkomlighet. I folkmun har bygget fått namnet Ak Saray – Vita slottet, en anspelning på Erdogans regerande parti AKP.

Franciskus träffar Erdogan och andra regeringsföreträdare för samtal i Ankara den 28 november. Dagen därpå reser påven till Istanbul, där han tillsammans med den ortodoxe ekumeniske patriarken Bartholomaios I kommer att fira Andreashögtiden och samtala om ett närmande mellan de åtskilda kyrkorna. Det blir det första påvebesöket i Turkiet sedan Benedictus XVI besök i januari 2006.

Kathpress 2014-11-10