Påven Franciskus besök i Mellanöstern – rapport 2

Påven Franciskus besöker den 24-26 maj Jordanien, Palestina och Israel. I dag på lördagsmorgonen tog han flyget från Rom klockan 8.15 i riktning mot Jordaniens huvudstad Amman.

Hela programmet för påvens resa finns här: https://signum.se/pavens-resa-till-heliga-landet/

På denna länk kan man följa livestream-sändningarna från de offentliga delarna av påvens resa: https://www.ctv.va/content/ctv/it/livetv.html

Emil Lundin, doktorand i arabiska och medlem i S:t Lars katolska församling i Uppsala, finns på plats och rapporterar löpande här på Signums hemsida från påvens besök. Här följer hans andra rapport som inkom från Jerusalem på lördagsförmiddagen:

—–

Här i Jerusalem syns turister med sina kepsar, kartor och vattenflaskor. Här och var står en reporter med sin mikrofon. I gamla stan har kameramannen valt ut en vacker plats som ska locka tittare när de slår på kameran. Där en italiensk, här en fransk TV-station som rapporterar från plats. Tendensen tycks vara att försöka få med en gul-vit flagga i bild.

Sin frukost är det lättast att hitta innanför stadsmuren. Utanför gamla stan är nästan allting stängt på grund av Shabbat; som svensk söndag, för några decennier sedan. På cafét jobbar arabisktalande. På frågan om påvens besök är de noga att påpeka att de är just kristna. En av dem har tatuerat ett kors på sin underarm, han säger att påven kommer att be om fred, ”that’s what we need, you know”.

Utanför stadsmuren möter jag Steven, en halvsekulär kantor på väg från en Bar Mitzva. Han flyttade till Israel från Chicago för åtta år sedan för att han kände sig hemma här och försörjer sig nu genom att hyra ut rum till turister, och genom att sjunga. En god personlighet som Franciskus tror han är nyttig för kristenheten just nu, ”efter en turbulent tid”, som han beskriver det. ”Han är bra.” Det judiska samhället i stort berörs dock inte särskilt av påvens besök tror han, men han pratar om fred och hoppas ändå att besöket ska bidra till ökad stabilitet. Själv fick han reda på det genom en artikel i dagstidningen bara för någon dag sedan.

Emil Lundin, i Jerusalem, lördag 24 maj 2014, klockan 11.21

Emil Lundin

 

 

 

 

christian information center

 

 

 

 

kameraman och reporter