Påven Franciskus besök i Mellanöstern – rapport 1

Påven Franciskus besöker den 24-26 maj Jordanien, Palestina och Israel. I morgon, lördag, flyger han från Rom klockan 8.15.

Hela programmet för resan finns här: https://signum.se/pavens-resa-till-heliga-landet/

På denna länk kan man följa livestream-sändningarna från de offentliga delarna av påvens resa: https://www.ctv.va/content/ctv/it/livetv.html

Emil Lundin, doktorand i arabiska och medlem i S:t Lars katolska församling i Uppsala, finns på plats och rapporterar löpande här på Signums hemsida från påvens besök. Här följer hans första rapport som inkom från Jerusalem under fredagskvällen:

—–

Jag kom till Jerusalem i går eftermiddag. Det är varmt, men den riktiga sommarhettan börjar först nästa månad. Påven kommer hit. Det börjar närma sig nu. Fredagssamlingen i moskén är avklarad, Shabbat är inledd. Nu stundar bara söndagen då han kommer. Lite som dagen före dagen, även om det ännu bara är fredag kväll efter skymning.

Det märks ändå att något är på gång. På väg ner mot gamla stan möter flera gul-vita vatikanflaggor. Där ett stort plakat med Franciskus bild och en text på både arabiska och engelska ”Welcome to the Holy Land”. De lokala kristna och i synnerhet katolikerna är förberedda. Pilgrimerna strömmar till.

Säkerhetspådraget är stort och det är redan fler militärer än vanligt på gatorna. Jag hade hört att man skulle komma att behöva ”biljetter”, och att de som inte skaffat biljett av säkerhetsskäl inte skulle kunna närvara vid besöket. Det visade sig senare snarare vara så att det inte längre gick att anmäla sig till att delta i påvens mässfirande under söndagen, något som krävde en registrering. Dessa är slut. Några ”biljetter” var det inte tal om där vid Christian Information Center, bredvid Svenska Bildas tillhåll, mitt i gamla stan. Det kommer vara fullt med folk, både utanför födelsekyrkan i Betlehem och vid uppståndelsekyrkan i Jerusalem.

På väg tillbaka stannar jag till för att tillsammans med några gubbar sitta och titta på allt folk som passerar genom Damaskus-porten till och från gamla stan. En man frågar om han känner mig. Det visar sig att han äger en butik i Betlehem och att jag visst varit där. Han är palestinsk muslim och antar att jag kommit för påvens besök. Själv bryr han sig inte särskilt, men påpekar att han tvingas hålla sin butik stängd på söndag. ”Bara det inte blir några problem”, säger hans vän Mahmoud. Jag frågar ytterligare några av deras vänner vad de tänker om besöket. De säger något kort, men verkar just nu mer intresserade av de sedvanliga horderna ultraortodoxa judar som passerar in mot västra muren för att be. Det stundande besöket tycks i alla fall inte ha undgått någon här.

På väg tillbaka till det Svenska Teologiska Institutet passerar jag den nya porten, The New Gate. Här hänger mängder av vimplar över gatorna ner mot St. Francis street. Det är ändå rätt nära nu.

Emil Lundin, i Jerusalem, fredag 23 maj 2014, kl 20.43