Den 24–26 maj besöker påven Franciskus Israel och Palestina. Med på resan finns den argentinske rabbinen Abraham Skorka, som ser sin förestående resa tillsammans med påven Franciskus till Jerusalem och Betlehem som ett ”fredsbudskap för alla folk och stater i regionen”. I en omfattande intervju jesuittidskriften Civilta Cattolica berättar han om hur han vid ett av sina första möten med påven i Vatikanen utvecklat tankarna på ett sådant möte. ”Vi drömde om att omfamna varandra framför Klagomuren”, säger rabbinen, som sedan många år är god vän med påven.
Med ett sådant möte vid resterna av Jerusalems tempel skulle de kunna ge ett tecken med tanke på 2 000 år av missämja mellan judar och kristna, menar Skorka i den första långa intervju med en rabbin som Civilta Cattolica publicerat under sin 150-åriga historia. Han ville själv följa med påven till Betlehem och vara ”nära honom i denna så viktiga stund som ett uttryck för vänskap och respekt”. Den 35-sidiga intervjun kommer i nästa nummer av tidskriften, vars text har lämnats till Statssekretariaten i Vatikanen för offentliggörande.
Ytterligare kommentarer till påven resa kommer från biskop Reinhard Marx i samband med den ortodoxe ekumeniske patriarken Bartholomaios besök i Tyskland. Marx talar om ”historiska” möten vid påvens resa till Heliga landet.
I synnerhet mötena mellan Franciskus och den ortodoxa ekumeniske patriarken, Bartholomaios ” i Gravkyrkan i Jerusalem kommer som en central händelse vid besöket att få ”längre inverkan på historien än själva mötesögonblicket”, sade Marx i söndags i München.
Mötet mellan Franciskus och Bartholomaios kommer att få framtida betydelse: ”Redan i ett land som Israel och Palestina där de kristna utgör mindre än två procent av befolkningen är kyrkans gemensamma uppträdande en uppmuntran för de kristna på platsen. Det vill Bartholomaios och Franciskus bidra till.”
Marx menar att patriarkens Tysklandsbesök är en viktig impuls för ekumeniken i Tyskland och han gläder sig redan över ett svarsbesök förmodligen vid Andreasfesten i slutet av november. ”Jag är mycket tacksam för det modiga och levande kristna vittnesbörd som han ger i Turkiet, med vilket han också har imponerat på många troende här i Tyskland”, betonar Marx. ”I vårt samtal har jag för patriark Bartholomaios uttryckt den tyska katolska kyrkans solidaritet. Den lilla kristna minoriteten i Turkiet behöver våra förböner och vårt stöd.”
Programmet för påvens resa till Heliga landet
Lördagen den 24 maj
08.15 lyfter planet från Roms flygplats.
12.00 landar planet i Amman.
12.45 Kung Abdullah tar emot påven i palatset och därefter följer ett privat samtal.
13.20 träffar påven regerings- och samhällsföreträdare och håller ett anförande.
15.00 firar påven mässa i Ammans stadion.
18.00 beger sig påven till platsen där Jesus döptes i Jordanfloden.
18.15 träffar han där flyktingar och handikappade ungdomar och håller ett anförande.
Söndag 25 maj
07.15 lämnar påven Jordanien via Ammans flygplats i helikopter och beger sig till Betlehem i Palestina, där han väntas anlända framåt 8.20.
08.30 besöker påven presidenten för det palestinska självstyret, Mahmoud Abbas.
09.00 träffar han regerings- och samhällsföreträdare från Palestina och håller ett anförande.
11.00 firar påven mässa på torget framför Födelsekyrkan och avslutar med att be bönen Regina coeli.
12.30 kommer påven att inta en gemensam middag med palestinska familjer i Franciskuskonventet i Betlehem.
14.00 besöker påven Födelsegrottan i Betlehem och ber där en kort stund.
14.20 träffar Franciskus barn för flyktinglägren Dheisheh, Aida och Beit Jibrin, och besöker lägret Dheisheh.
14.45 lämnar påven Franciskus Palestina och beger sig i helikopter från Betlehem till Tel Aviv.
15.30 tas påven emot i Israels huvudstad och håller ett anförande på flygplatsen.
16.15 beger sig påven i helikopter till Jerusalem, till Tempelberget och Heliga stolens delegation.
17.15 träffar påven där den ekumeniske patriarken av Konstantinopel, Bartholomaios, för ett privat samtal och i samband med detta undertecknar de en gemensam deklaration.
18.00 firar företrädare för de olika kyrkorna i Uppståndelsens heliga land en gudstjänst i Grav-, respektive Uppståndelsekyrkan i Jerusalem. Detta med anledning av 50-årsdagen av mötet mellan den ekumeniske patriarken Athenagoras och påven Paulus VI 1964.
19.15 äter påven tillsammans med patriarker och biskopar inom det latinska patriarkatet i Jerusalem och tillbringar kvällen där.
Måndag 26 maj
07.15 Träffar påven stormuftin av Jerusalem och håller ett anförande.
08.10 Besöker påven det judiska templets västmur (Klagomuren).
08.45 Lägger påven ned blommor på graven för Sionismens grundare, Theodor Herzl.
09.00 Beger sig påven till minnesmonumentet för Förintelsen, Yad Vashem, där han håller ett anförande.
09.45 besöker påven Israels båda överrabbiner i Heichal Shlomo-centret och håller ett anförande.
10.45 besöker påven Israels president, Shimon Peres, i presidentpalatset i Jerusalem och håller även där ett anförande.
12.00 tar påven emot Israels premiärminister, Benjamin Netanjahu i Notre Dame-centret, där påven även kommer att äta middag.
14.30 Återgäldar påven besöket från patriark Bartholomaios i den grekisk-ortodoxa patriarkens biskopssäte på Oljeberget.
15.00 träffar påven präster, ordensfolk och seminarister i Getsemanekyrkan på Oljeberget.
16.20 firar påven tillsammans med Heliga landets biskopar mässa i Nattvardssalen i Jerusalem.
18.30 beger sig påven i helikopter till Tel Avivs flygplats.
19.15 lyfter planet tillbaka till Rom.
Kathpress och Vatikanradion