Påven mötte representant för urbefolkningen i Amazonas

På måndagen tar påven Franciskus i privataudiens emot Raoni Metuktire, ledare för en grupp bland ursprungsbefolkningen i Amazonas. Vatikanens presstalesperson Alessandro Gisotto bekräftade på lördagen massmedieuppgifter om detta. Mötet med Raoni fungerar, enligt Gisotto, även som förberedelse för den biskopssynod om Amazonas som enligt planerna äger rum i oktober.

Kayapófolket, 2007.
Foto: Wikimedia commons.

Raoni är hövding för kayapófolket, som lever i de brasilianska delstaterna Mato Grosso och Para. Han har blivit uppmärksammad genom sina decennier långa insats för regnskogarna i Amazonas och för ursprungsbefolkningarnas kultur. I detta har han stöttats av bland andra den brittiske musikern Sting.

Sting, New York, 2007.
Foto: Wikimedia commons.

Enligt vad den brasilianska tidningen Folha de S.Paolo uppgav i fredags, befinner sig Raoni för närvarande på den tre veckor lång resa i Europa, med syftet att lyfta fram situationen för urbefolkningarna. Förra veckan mottogs han av Frankrikes president Emmanuel Macron. Vidare framträdde Raoni på filmfestivalen i Cannes, för att där protestera mot avverkningen av regnskogarna.

Den tre veckor långa biskopssynoden i Vatikanen under tiden den 6 till 27 oktober har namnet ”Amazonas: nya vägar för kyrkan och en integrerad ekologi”. Huvudämnen är ekologi, ursprungsbefolkningar och nya vägar för kristen själavård och förkunnelse i området. Redan under sina besök i Chile och Peru under början av år 2018 uppmanade Franciskus till att respektera urbefolkningar och till att lära sig av deras visdom och erfarenhet.

Kathpress 2019-05-25