De katolska biskoparna i Peru ser hur demokratin och rättssäkerheten hotas i den korruptionsskandal kring president Pablo Kuczynski som skakar landet. ”Bland förvanskningarna av det demokratiska systemet är den politiska korruptionen en av de värsta, eftersom den förråder moralens grundläggande principer men också reglerna om social rättvisa”, heter det i ett meddelande från biskopskonferensen via Vatikanens nyhetssajt Vatican News under tisdagen. Biskoparna erinrar enligt denna de peruanska styrande om deras plikt att skydda de demokratiska institutionerna och författningen samt att förhindra varje form av maktmissbruk.
Vidare krävs det en politisk dialog, i synnerhet i parlamentet, som leder till en förnyelse. Det får inte vara någon ”dialog mellan döva”, utan det handlar om att lyssna på farhågorna och att anstränga sig för att återskapa förtroendet för politiken.
En månad före påven Franciskus besök i Peru den 18 januari riskerar president Kuczynski att bli avsatt på grund av att ha tagit emot mutor. Han ska under sin tid som näringslivsminister ha gett råd till en brasiliansk byggkoncern och ska, enligt anklagelserna som han förnekar, för detta ha tagit emot mutor på upp till 5 miljoner amerikanska dollar.
Parlamentet, som domineras av oppositionen, beslutade i förra veckan med överväldigande majoritet att inleda en process för att få presidenten avsatt på grund av ”bristande moralisk lämplighet”. På torsdag kan Kuczynski försvara sig inför parlamentet i plenum, och i anslutning till detta kommer sedan beslut att fattas om hans avsättning.
Kathpress 2017-12-19