Premiär för nyinspelad Ben-Hur

Ben Hur bildFör första gången på 55 år ska Lew Wallaces berättelse ”Ben-Hur” ha filmpremiär. Den 19 augusti har Paramount/MGM:s storfilm premiär i USA och den 2 september i Sverige (enligt SF Bio). Den är en nyinspelning av den flerfaldigt Oscarsbelönade klassikern från 1959 med Charlton Heston i huvudrollen och kommer att introducera en helt ny generation för berättelsen om adelsmannen som tvingades bli slav, Judah Ben-Hur, och hans samröre med Jesus Kristus som kom att förändra hans liv.

I en intervju som i slutet av förra veckan publicerades av den engelskspråkiga katolska nyhetstjänsten CNA sade Roma Downey, en av filmens producenter, att hon anser Ben-Hur vara ”en av de största berättelserna någonsin” som är ett ”storartat action-äventyr vilket i sitt hjärta förmedlar ett djupare budskap om tro, hopp, förlåtelse och försoning”. Och hon fortsatte: ”Om det någonsin fanns en tid i vårt land och i vår värld där detta var relevant, så är den tiden nu.”

Handlingen kretsar runt Judah Ben-Hur, en välbärgad adelsman i Jerusalem år 26 e.Kr., vilken blir falskt anklagad för ett brott och efter flera år i påtvingat slaveri söker hämnd och upprättelse genom ett storslaget kapplöpningslopp med häst och vagn. För den scenen var uppgiften att göra rättvisa åt 1959 års original som mest skrämmande, berättade Downey vidare och konstaterade samtidigt att hon inte kunde vara mer nöjd med resultatet, efter 12 veckors filmande, på grund av ett ytterst professionellt team, bestående bland annat av John Riddell som ansvarade för alla specialeffekter i ”Sagan om Ringen”-filmerna.

Huvudrollen spelas av den brittiske skådespelaren Jack Huston som Downey sade skulle kunnat göra den store Charlton Heston stolt och som bedöms få sitt verkliga genomslag med Ben-Hur. Men rollistan upptar också ett riktigt stort Hollywoodnamn som Morgan Freeman som spelar den nubiske shejk som tränar Ben-Hur för kapplöpningen.

Den amerikanske biskopen Robert Barron, välkänd katolsk apologet och evangelist i nya medier, skrev i en filmrecension bara häromdagen att just budskapet om försoning har en mer central roll i 2016 års Ben-Hur än i 1959 års version: ”I båda filmerna lyckas Judah förstås besegra Messala [sin romerske motståndare i kapplöpningsloppet – övers. anm.] och i båda filmerna blir Messala svårt skadad. Men medan romaren i den äldre versionen dör efter att ha dragit sin sista suck i ilska och frustration, förlåter Judah honom i den nya filmen och de båda omfamnar varandra. Dessutom överlever Messala och den avslutande scenen visar hur de forna dödsfienderna rider tillsammans i vänskap.” Men, fortsatte biskop Barron, denna försoning framställs inte som resultatet av ”sentimentaliserande önsketänkande” utan som en konsekvens av Judahs möte med den samtidige Jesus vid dennes korsfästelse. Detta får honom att ”förstå vad som står i kristendomens själva centrum, nämligen den fasansfulla händelse genom vilken Gud själv tog på sig världens grymhet, våld, orättvisa, hat och galenskap, och efter en bitter kamp absorberade allt i den ännu större gudomliga barmhärtigheten”.

Catholic News Agency, 2016-08-12

Läs hela biskop Robert Barrons recension av filmen på Word on Fire här på denna länk

Se filmens trailer här via denna länk