Rättsprocessen mot kardinal Pell går vidare

På måndag, den 5 mars, börjar en offentlig utfrågning av kardinal George Pell angående sexuella övergrepp. Utfrågningen som beräknas ta flera veckor äger rum inför domstol i Melbourne, Australien. I slutet av denna rättsprocess kommer beslut om anklagelserna att fattas. Den i dag 76-årige Pell ska som präst i staden Ballarat i simhall ha gjort sig skyldig till sexuella övergrepp på tre unga män. Detta ska ha skett under perioden 1978–2001, då Pell var präst i sin hemstad Ballarat och var ansvarig för det katolska stiftets utbildningsinstitutioner.

Efter att huvudvittnet, Damian Dignan, avlidit i cancer drog den allmänna åklagaren i förra veckan tillbaka anklagelsen. I mars 2016 lät sig Dignan intervjuas, vilket satte igång utredningen. Polismyndigheten i den australiska delstaten Victoria tillsatte en särskild utredningsgrupp, som hade till uppgift att granska anklagelserna. I oktober 2016 reste polisen från Melbourne till Rom för att förhöra kardinal Pell.

I samband med att anklagelser riktades mot Pell i juni 2017 erinrade den australiska biskopskonferensen om den rättsliga principen att någon förmodas vara oskyldig till motsatsen har bevisats, och man varnade för att döma Pell i förväg.

Kardinal Pell har tillbakavisat anklagelserna som ”absolut falska och grundlösa”. Under den pågående rättsprocessen, som Pell personligen deltar i, är han entledigad från sitt uppdrag som Vatikanens ekonomichef.

Bergsbygden Ballarat i närheten av Melbourne har drabbats av ett antal sexuella övergrepp. 139 personer har till den statliga övergreppskommissionen rapporterat om att minderåriga under perioden 1980–2005 utsatts för sexuella övergrepp. 17 av de 21 anklagade förövarna var präster.

Kathpress 2018-03-04

Signums hemsida har rapporterat om detta fall tidigare, här och här

Läs uppdaterad rapport här:

https://www.americamagazine.org/politics-society/2018/03/05/cardinal-pell-hearing-sex-abuse-charges-begins-australian-court