Saligförklaring av domare som bekämpade maffian

I Agrigento på Sicilien saligförklarades i söndags domaren Rosario Livatino (1952–1990), som hade mördats under sin kamp mot den organiserade brottsligheten. På grund av coronapandemin kunde bara ett fåtal präster och diakoner, anhöriga och övriga troende delta i mässan, som direktsändes av italiensk TV. Kuriekardinalen Marcello Semeraro, prefekt för Vatikanens kongregation för helgonförklaringsprocesser, omtalade i sin predikan den populäre juristen som ”Kristi martyr”. Livatino är ett ”tecken på Gudsrikets rättvisa”. Hans blodiga skjorta var utställd i ett relikskrin. Minnesdag för den mördade är 29 oktober.

Vid middagsbönen på Petersplatsen samma dag beskrev påven Franciskus Livatino som en förebild för alla domare. Den unge mannen lät sig aldrig korrumperas i sin kamp mot maffian, framhöll påven. I stället skall sicilianaren – ända in i sin hjältemodiga död – ha varit ett ”vittne om evangeliet”.

Livatino var anställd vid åklagarämbetet i Agrigento och sedan 1989 domare. Han var övertygad katolik. Den 21 september 1990 blev han skjuten av ett kommando ur den kriminella organisationen Stidda. För några månader sedan erkände Franciskus i ett dekret 37-åringens död som martyrium. Datumen för den saligförklaring som nu skedde påminner om påve Johannes Paulus II:s (1978–2005) besök i Agrigento, där han i ett historiskt tal den 9 maj 1993 hotade maffian med Guds dom.

Kathpress 2021-09-05

Detta är en nyhetstext.