Upplev EU genom Roms kyrkor

En resa genom Roms kyrkor för att genomkorsa Europa. Iter Europaeum [den europeiska vägen], ett latinskt uttryck för detta initiativ som syftar till att påminna om 50 år av diplomatiska relationer mellan Heliga stolen och Europeiska Unionen. Denna pilgrimsvandring påbörjas den 9 maj, som är Europadagen. Detta datum år 1950 var det som Robert Schuman, Frankrikes dåvarande utrikesminister, i ett berömt uttalande föreslog att en europeisk kol- och stålgemenskap (EKSG) skulle skapas. Till och med den 27 juni kommer olika evenemang att hugfästa denna viktiga minnesdag, som både Heliga stolen och EU har velat lyfta fram för Gamla världens invånare.

Nära band mellan Heliga stolen och EU

Heliga stolen och EU har en stark värdegemenskap, som med åren bara har stärkts alltmer, framhåller i en intervju med Radio Vatican-Vatican News Silvia Kofler ministerråd vid EU:s ambassad vid Heliga stolen. Hon nämner till exempel försvaret av mänskliga rättigheter, immigration, relationer till fattiga länder och utvecklingsländer, multilateralism, miljövård, konfliktlösning och fredsarbete samt avskaffandet av dödsstraff.

Iter Europaeum är ett projekt som kommer från EU:s delegation i samarbete med de medlemsstater som är ackrediterade vid Heliga stolen. Det inleds alltså söndagen den 9 maj i patriarkalbasilikan San Giovanni in Laterano, vid en mässa som firas kl. 12.00, lokal tid, av kardinal Angelo De Donatis, den helige faderns generalvikarie för stiftet Rom.

Att uppleva Europa genom kyrkorna

Med början i den romerska basilikan som reser sig på Laterankullen fortsätter en väg dag för dag genom kyrkor i Rom som de olika länderna har särskilda band till, antingen av historiska skäl eller på grund av den egna församlingen. Den första etappen utgörs av en vandring till basilikan Santi Quattro Coronati (300-talet) i närheten. Det är Lettland som har valt denna kyrka. Så fortsätter färden via ett besök i basilikan San Clemente, vald av Tjeckiska republiken, och slutmålet är den ungerska basilikan Santo Stefano Rotondo från 400-talet.

Varje söndag berikas av liturgiskt firande, konserter och guidade visningar av de utvalda kyrkorna och basilikorna. För att delta i dessa evenemang krävs särskild inbjudan, men annars kan var och en som besöker Rom själv genomföra vandringen mellan kyrkorna och besöka dem under deras öppettider. Karta och guide finns från och med 9 maj att tillgå via denna länk: le site .

I alla kyrkorna finns det pedagogiska skärmar som presenterar relationerna mellan respektive medlemsstat och Heliga stolen, och även kyrkornas historia.

Vatican News 2021-05-09

Detta är en nyhetstext.