Steg mot saligförklaring av mördad jesuit och av datorgeni

Påven Franciskus har öppnat för saligförklaring av jesuiten Rutilio Grande, som mördades i El Salvador år 1977. Franciskus har förklarat att den befrielseteolog, som reste tillsammans med Grande och togs av daga samtidigt, led martyrdöden. Detta meddelade Vatikanen på lördagen. Under en bilresa blev Grande skjuten med maskingevär ur ett bakhåll. En sammanslutning av storgodsägare uppgav sig vara uppdragsgivarna bakom dådet.

Jesuitpater Rutilio Grande. Foto: Wikimedia commons.

Rutilio Grande, som föddes år 1928 och prästvigdes 1959, blev 1972 kyrkoherde i Aguilares, där han hade tillbringat sin barndom och sina ungdomsår. Där arbetade han med att bygga upp en så kallad basförsamling. Intensivt engagerade han sig i att förbättra levnadsvillkoren för lantarbetare och småbrukare. Han dödshotades flera gånger.

Grande var vän till ärkebiskop Óscar Romero, som mördades år 1980, och till den nuvarande påven Franciskus. Mordet på medkämpen blev för Romero en avgörande impuls att konsekvent ta parti för fattiga och förtryckta. Dessförinnan hade han avvisat en ”politisering” av kyrkan. År 2018 helgonförklarades Romero av påven.

Även en ung dataexpert står inför saligförklaring

Påven Franciskus har vidare godkänt ett mirakel, som skall ha skett genom den italienska tonåringen Carlo Acutis (1991–2006), heter det i meddelandet från Vatikanen. Därmed kan snart saligförklaringsprocessen att inledas för den djupt troende ynglingen, som blev känd som ”eukaristins cyberapostel”.

Acutis betraktades redan som liten som ett datorgeni. Han använde sin talang till att på Internet sprida sin kärlek till eukaristin. Så utvecklade han websidor med religiösa teman – många lyfte fram eukaristiska mirakel i hela världen. När Acutis fick veta att han var obotligt sjuk i leukemi, vigde han återstoden av sitt till helt till påven och den katolska kyrkan.

Kathpress 2020-02-22

Detta är en nyhetstext.