Syrisk patriark i Irak bekymrad över de kristnas säkerhet

russia_-_1110_-_mar_ignazioDen i Damaskus stationerade syrisk-ortodoxe patriarken Mar Ignatius Aphrem II har gjort ett första pastoralt besök i Irak. Under måndagen träffade kyrkoledaren talmannen i det irakiska parlamentet, Salim Abdullah al-Juburi. Ignatius Aphrem sade att de kristna har utestängs från sina hemtrakter, när deras säkerhet och grundläggande rättigheter inte garanteras. Al-Juburi försäkrade å sin sida att han gör sitt bästa för att hjälpa de kristna så att de kan stanna kvar i sina hemtrakter, rapporterade stiftelsen Pro Oriente under tisdagen. De kristna utgör en ”grundläggande beståndsdel” av det irakiska samhället.

I samtalet mellan patriarken och parlamentets talman deltog flera medlemmar från de irakiska stiften. Däribland ärkebiskopen av Bagdad, Mar Severius Hawa, de kristne parlamentsledamoten Younada Kanna och ledaren för myndigheten för religiösa stiftelser, Raad Kadschadschi.

Mar Ignatius Aphrem II kom till Bagdad i fredags. I hans följe fanns även patriarkens sekreterare, metropolit Mar Timotheos Matta al-Khoury, och biskop Mar Maurikos Amsih, som ansvarar för de officiella kontakterna. På flygplatsen togs patriarken emot av ärkebiskop Mar Severius Hawa och den armenisk-apostoliske ärkebiskopen av Bagdad, Avak Azadurian samt flera kristna parlamentsledamöter.

Den syrisk-ortodoxa kyrkan har funnits i Mesopotamien från sin allra första början. Ansvarig för det kyrkliga området inom det persiska riket var en högt uppsatt metropolit som hade titeln maphrian och som fram till 1089 bodde i Tikrit, och därefter i det berömda klostret Mar Mattai utanför Mosul. Tills för helt nyligen fanns i det landets norra del i Mosulområdet flera stora syrisk-ortodoxa eparkier och många kloster. Efter IS-terroristernas framfart har den kyrkliga strukturen dock lidit svåra skador.

IS-terroristerna slog under söndagen till i Bagdad och genomförde ett självmordsattentat i huvudstadens östra del, där 70 dödsoffer krävdes. Dessutom skadades mer än 150 människor i den shiitiskt dominerade stadsdelen Sadr City, meddelade det irakiska hälsoministeriet under måndagen. Attentatet är därmed ett av de värsta i Irak under de senaste månaderna.

Precis före den syrisk-ortodoxe patriarkens pastoralbesök hade kristna parlamentsledamöter bett om en rimlig representation i regeringen under ledning av Haidar al-Abadi. Därigenom ville de motverka den avgränsning som de ansåg ha drabbat kristna och medlemmar av andra religionsgemenskaper under senare tid, rapporterar irakiska medier. Den 21 februari vände sig företrädare för minoriteterna med en officiell begäran till parlamentets talman, Salim al-Juburi och bad om att artikel 26 i lagstiftningen skulle ändras. Denna stadgar att minderåriga automatiskt måste övergå till islam om deras föräldrar gör det.

Minoritetsföreträdarna ville med sitt initiativ att ändringen som parlamentet redan i november förra året godkände också ska genomföras i praktiken. Ändringen stöddes av 140 av parlamentets 206 ledamöter. Ändringen har dock hittills inte genomförts i praktiken.

Kathpress 2016-03-01