U2-sångaren Bono träffade påven

Sångaren Bono i den irländska musikgruppen U2 träffade på onsdagen påven Franciskus under en halvtimme i gästhuset Santa Marta. Sångaren var i Vatikanen för att stödja den av påven grundade stiftelsen Scholas Occurrentes som är verksam inom utbildningsområdet, samt tala om samarbetet med hans egen hjälporganisation ONE, enligt Vatikanens talesman Greg Burke.

I anslutning till mötet berättade Bono för journalister i Vatikanen att samtalet rörde sig om miljöskydd, förutom bildningsarbete. Han berättade att vissa flickor i Afrika på grund av sitt kön utestängs från skolgång. Samtalen med stiftelsen Scholas förlöpte mycket positivt. Det var, för att citera Bono ordagrant, ”kärlek vid första ögonkastet”.

Med påven talade sångaren enligt egen utsago om övergreppen i den katolska kyrkan och berättade att påven var ytterst illa berörd över dem. Han hade sagt till påven att man i hans hemland Irland fått intrycket att gärningsmännen var bättre skyddade än offren. ”Man kunde se smärtan i hans ansikte”, berättade Bono om påvens reaktion. Han kände att påven var uppriktig.

Bonos besök var inte den första av en medlem i gruppen U2. Gitarristen The Edge gav en impromptokonsert i Sixtinska kapellet 2016. Under Michelangelos berömda fresker framförde musikerna stycken av Leonard Cohen och U2-gruppen själv. Åhörare var ett par dussin deltagare i en medicinsk-etisk kongress, i vilken The Edge deltog. Gruppens fans lade sedan ut en videosekvens på Internet.

Kathpress 2018-09-20

Ett exempel på några av U2:s låtar finns här (lyssna genom att klicka på länken):

I still haven’t found what I am looking for

With or Without You

Bono och Pavarotti framför Ave Maria