USA återlämnar stulet brev från Christopher Columbus till Vatikanen

Ett stulet brev från Christopher Columbus har återlämnats till Vatikanen av USA:s ambassadör vid Heliga stolen. Det fyrsidiga dokumentet, med ett uppskattat värde på 1,2 miljoner US-dollar, hade ursprungligen stulits och ersatts av en förfalskning, för att slutligen dyka upp hos en numera avliden samlare i Atlanta i södra USA. När han en gång köpte brevet var han ovetande om att det var stöldgods.

”Det är ett mycket värdefullt stycke historia och jag är hedrad av att kunna återbörda det till dess rättmätiga ägare”, sade ambassadör Callista Gingrich som återlämnade dokumentet till Vatikanen.

När Columbus först färdades till Amerika skrev han ett brev som i detalj berättade om hans upptäckter till sina beskyddare, kung Ferdinand och drottning Isabella av Spanien. Originalet skrevs 1493 på spanska men översattes direkt till flera andra språk för att snabbt sprida nyheten om hans upptäckt. Originalbrevet gick förlorat men 80 exemplar av översättningarna existerar fortfarande.

Brevet som Vatikanen nu äger är en kopia på latin som också skrevs 1493 och senare donerades till Jesuitordens generalföreståndare under tidigt 1800-tal. År 1921 gavs det vidare till påven Benedictus XV för att förvaras i Vatikanbiblioteket.

USA:s säkerhetsdepartement mottog redan år 2011 ett tips om att dokumentet som förvarades i Vatikanen var en förfalskning även om det inte var känt hur och när de båda versionerna förväxlades. När originalet kunde spåras till änkan till samlaren i Atlanta gick hon med på att frånhända sig brevet på villkoret att det kunde återlämnas till Vatikanen. Förfalskningen hade en med originalet matchande inbindning, och liknande bläck och papperskvalitet.

Vatikanen ska nu förvara både originalet och förfalskningen ”eftersom också stölden är en del av historien”, enligt monsignore Cesare Pasini, prefekt för Vatikanens bibliotek.

Catholic Herald, 2018-06-15