USA:s biskopar uppmanar till bön för freden

USA:s biskopar har med hänsyn till de tilltagande spänningarna mellan USA och Iran uppmanat till bön för fred, dialog och en ”ordens nedrustning”. ”Bed tillsammans med vår Gudsmoder Maria, fredens drottning, till Kristus att han måtte stärka fredsstiftarna, trösta de lidande och beskydda de oskyldiga liksom alla de personer som befinner sig i fara, i synnerhet kvinnor och män inom vår militära och diplomatiska kår”, skrev ordföranden för USA:s biskopskonferens, ärkebiskop José Horacio Gómez under onsdagsmorgonen (lokal tid) på Twitter.

Några timmar tidigare hade Iran som vedergällning för dödandet av deras högt uppsatte general Qassem Soleimani med en amerikansk drönare, beskjutit de båda amerikanska militärbaserna Ain al-Assad och Erbil i Irak med raketer och hotat att angripa Israel. Enligt den iranska statliga televisionen ska då 80 människor ha mist livet.

Redan natten mot tisdagen hölls, som en reaktion på dödandet av Soleimani, en interreligiös bönevaka i en park vid Vita huset liksom även i ytterligare nio städer i USA, där kristna från olika samfund, liksom även judiska troende som bad om fred mellan de fientligt sinnade länderna. Olika ordensgemenskaper liksom fredsrörelsen Pax Christi hade uppmanat till mötet som sändes live på Facebook, rapporterar nätsajten Crux.

Påven följer utvecklingen med stor oro, framgår det enligt uppgifter från hans ambassadör i Teheran, ärkebiskop Leo Boccardi. Franciskus ber och håller sig ständigt informerad. Påven sade vid söndagens middagsbön om detta: ”I många delar av världen ligger spänningar i luften. Krig medför endast död och förstörelse.” Påven uppmanade ”alla parter att bevara dialog och självbehärskning”. Observatörer tolkar de försiktiga yttrandena som ett tecken på att Heliga stolen skulle kunna erbjuda sig att medla i Mellanöstern.

Ett kontroversiellt foto på Instagram under måndagen, med president Trumps äldste son, Donald Trump junior, bidrog knappast till att minska spänningarna. På fotot poserar han med militärt vapen, på vars magasin det går att se Jerusalemkorset (från korstågstiden) – ett större kors inramat av fyra mindre. En talesperson för Trump junior förklarade att bilden med höghastighetsgeväret AR-15 några dagar efter dödandet av Soleimani inte utgör något politiskt uttalande.

Kathpress 2020-01-08