Vad skall DETTA betyda? Krönika av jesuitpater James Martin

Dela
Facebook
Twitter
Pocket
LinkedIn
Skriv ut
Epost

James Martin är amerikansk jesuitpater, författare och medarbetare i tidskriften America. Nedanstående text är en översättning från en text publicerad i bloggen till America den 12 april.

Ibland undrar jag om man kan säga något om katolsk tro utan att personer tar anstöt. Oavsett hur välmenad, blir inte en enda kommentar om katolicismen på webben oemotsagd. Det gäller för bloggar, Facebook, Twitter, Youtube och de flesta andra medier. Dessutom är idén om att försöka förstå vad en person menar genom att läsa noga vad han eller hon egentligen säger, liksom hållningen att hellre fria än fälla, snabbt på väg bort från det katolska samtalsklimatet. Oavsett vad du skriver finns det katoliker beredda att omedelbart bli kränkta och explodera i rättfärdig vrede, hota med att anmäla dig till olika instanser eller, framför allt, korrigera. De vanligaste formerna av respons är dessa fem: 1) Din själ är i dödlig fara. 2) Du är obildad och måste läsa på. 3) Jag hatar kyrkan och jag hatar dig. 4) Du är ett tanklöst verktyg för Vatikanen. 5) Du är olydig och måste rapporteras.

Här kommer ett meningsutbyte baserat på några mycket verkliga erfarenheter. Tro mig, det skulle vara svårt att hitta på det här.

Jag: Jag älskar Jesus.

Fader Martin, med all respekt, jag vill inte vara för kritisk, särskilt inte mot en präst, men jag är tvungen att påpeka att i ditt senaste inlägg sade du inte ”Jesus Kristus”. Som du vet härstammar Kristus, från det grekiska ordet Christos, det vill säga den Smorde (för några år sedan förstod alla jesuiter grekiska, men kanske inte längre), och är den nomenklatur som den heliga Moder Kyrkan använder för att beteckna vår Herres gudomlighet. Fader, tror du på något sätt inte på gudomligheten hos vår välsignade Herre? Jag är rädd att jag även måste dra slutsatsen att du också förnekar uppståndelsen med din utsaga. Fader, jag ber innerligt för dig att du inte är fången i vantro vilket jag har fruktat sedan jag läste ditt inlägg och samtidigt läste definitionen av ”kätteri” i en teologisk uppslagsbok som jag alltid har till hands. Jag ber varje kväll för allvarligt vilseledda människor som du Fader, och jag måste säga detta; mitt samvete tvingar mig att korrigera dina fel. Är du rädd om din själ?

Jag: Du missförstår mig, självklart tror jag på Jesu gudomlighet och på uppståndelsen.

Fader, förlåt mig för att jag påpekar det här, men jag kunde inte undgå att lägga märke till att du i din senaste kommentar sa att du trodde på Kristi gudomlighet. Men hans mänsklighet då? Som du säkert vet (eller åtminstone hoppas jag att jesuiterna fortfarande får undervisning om detta, såsom jag fick i en katolsk skola) talade flera av de ekumeniska koncilierna definitivt om hans mänsklighet (t.ex. Efesos 431 e.Kr.). Jag hoppas att du förstår vad det betyder, fader. Det innebär att Jesus var en människa av kött och blod (Katolska kyrkans katekes nr 464). Jag känner mig tvungen att fråga: Tror du att han är gudomlig, men inte mänsklig? Det är en heresi som ni vet Fader och jag fruktar verkligen för vår kyrka om präster tillåts sprids sådana allvarliga teologiska fel. Det är, vill jag ödmjukt påminna dig, kätteri i form av doketism (Nicea, 325 e.Kr. och katekesen nr 465) där Jesus inte ses som en mänsklig varelse, utan som att Gud helt enkelt ”spelar” människa (som min kära teologiprofessor brukade beskriva det). Visst menar du inte det Fader? Eller är du en doketist? (Eller ännu värre, en monofysit?) Vänligen skicka mig din e-postadress så kan jag sända dig alla hänvisningar till de olika koncilierna så att du kan läsa dem, studera dem och be över dem. Jag kommer att vänta på ditt svar innan jag börjar någon formell kanonisk anklagelse mot dig.

Jag: Look, jag tror både på Jesu gudomlighet och mänsklighet. Det enda jag sa var att jag älskar Jesus. Kan vi gå vidare nu?

Jag har inte följt denna tanketråd och jag vet inte vad du har postat men sade du VERKLIGEN det i din senaste kommentar? Att vi skall gå vidare??? Förstår du vad det BETYDER att en präst säger till en lekman som mig att ”gå vidare”? Förstår du hur TRÖTTA vi är på att präster som du berättar för oss vad vi skall göra? Jag skall gå vidare när jag VILL gå vidare!!! Det är denna form av klerikal ARROGANS som resulterade i sexskandalerna i kyrkan. Är det vad du vill ha fader Martin, mer sexskandaler?!! Och vad menar du med ”Look” i din spydiga kommentar. Vad skall DET betyda? Uppriktigt sagt tycker jag det är oerhört kränkande. Vem tror du att du är?? Jag tror inte att du någonsin kan förstå den ilska som folk som jag känner gentemot präster som du. Jag brukade gilla jesuiterna en gång i tiden, på den tiden när de brydde sig om de fattiga. Nu är allt ni gör att se till de RIKA i era skolor! LOOK –som du kan tänkas säga till mig – jag har också studerat teologi, är katolik (oavsett vad någon präst eller biskop säger till mig), och behöver inte bli tillsagd ”Look” om någonting. Inte från NÅGON präst! Jag ser mycket tydligt, tack. Jag ser vad kyrkan håller på med. Läs tidningarna! Det handlar om att klämma till lekfolket. Har du någonsin HÖRT TALAS om Andra Vatikankonciliet?? För de av er som läser och som är lika arg som jag är och TRÖTT på att behandlas som skit av prästerskapet, skriv till Martins överordnade. Bli min vän på Facebook så kan jag ge dig alla adresser, som jag fick online på www.ImDisgustedwiththeChurch.com. [www.jagavskyrkyrkan.com] Och ännu bättre, sluta köp hans böcker.

Jag: Jag är ledsen att jag sa ”Look”. För att förtydliga: Jag tror att Jesus Kristus är fullt ut mänsklig och fullt ut gudomlig. Jag ville helt enkelt undvika att debattera något om mitt personliga andliga liv.

Jag fick nyss en Google upplysning om ”debatt” och ”katolsk” och kom till denna webbplats. Jag har inte läst ditt ursprungliga inlägg, men jag kunde inte tro på vad jag läste i din sista kommentar. Jag var tvungen att läsa det två gånger. Du skojar, eller hur, James? Du vill ”undvika debatt”? Jag antar att det är precis vad Vatikanen vill att präster skall göra, kväva diskussioner om allt kontroversiellt, och hindra människor från att tänka! Det är denna typ av trångsynta, anti-intellektuella, själsdödande attityd som jag hitintills trott (felaktigt) dött med inkvisitionen (vilken jag just läst om i en bok som heter Kyrkan är din fiende vilken du förmodligen inte har tillåtelse att läsa). Alla ni jesuiter tar era marschorder direkt från påven ändå, eller hur? Jag har läst allt om ert hemliga fjärde löfte, ”löftet om blind lydnad” till påven, och hur du inte får tänka på egen hand … vilken röta. Påvens marinsoldater? Jag förstår att Hitlers SS baserades på er orden. Inte förvånande. Jag läste i går kväll på www.WhoAreThePopesMarines.com (och jag såg det i går kväll i en avslöjande dokumentär på The History Channel 2). Det säger sig självt att du upprepar som en papegoja allt, oavsett hur stötande eller löjligt eller förtryckande, som Vatikanen eller dina överordnade säger till dig. En del av detta är, vad jag kan se din senaste kommentar ovan är ”ingen debatt”. Inte undra på att människor tvingas lämna kyrkan … du låter inte dem tänka! Jag slår vad om att du hatar kvinnor också.

Jag: Det är inte min mening att kväva debatten. Förresten, vårt fjärde löfte är lydnad till påven ”när det gäller mission”. Det har att göra med att jesuiter är tillgängliga för att åka till platser dit påven vill sända oss.

Jag såg en länk till den här skrämmande kommentaren på www.WeAloneAreTheTrueChurch.com. Menar du att du inte lyder påven? Hur kan du ens fortfarande betraktas som en präst (sacerdos)? Jag kan tänka mig att ordföranden för Kongregationen för det religiösa livet skulle vilja veta om din fåniga idé om ”lydnad”. Har jag rätt i att du tror att jesuiter kan välja och vraka mellan de läror som de vill lyda? Ge mig en bra gammaldags jesuit, en riktig jesuit, av det slag som inte skäms för att säga sanningen, av det slag som lärde sann romersk katolicism, inte hippie-liberala, svamliga, cafeteria katoliker som din senaste kommentar visar att du så uppenbart är. Skäms du inte för dig själv? Varför tar du inte av dig din prästskjorta? Jag har läst om din orden på www.IReallyHateLiberalJesuits.com, allt om den grupp som tidigare var kända som Societas Jesu. (Det betyder Jesu sällskap i fall du, som de flesta jesuiter ”inte använder latin”). Jag läste också någonstans att era kallelser minskar kraftigt. Jag kan inte säga att jag är det minsta förvånad. Det är tack vare ”präster” som du som har glömt vad det innebär att fullt ut lyda läroämbetet. När jag tänker på den ärofyllda historien med jesuithelgon och martyrer (du kanske kan läsa någon dag om de nordamerikanska martyrerna, när du inte är upptagen med att motsätta dig kyrkan) och jämför med de jesuiter som finns i dag kan jag inte annat än att gråta bittra tårar. För min del tackar jag andäktigt Gud på knä varje kväll att det fortfarande finns några få religiösa ordnar kvar som är lydiga den romersk-katolska kyrkan. Du kan vara säker på att kongregationen kommer att få ett brev där jag citerat din senaste upprörande kommentar. Och jag ber att det är din ”sista” kommentar, om du fårstår vad jag menar.

Jag: Jag är inte säker på hur en enkel kommentar urartat till denna argumentation. Kan vi inte hellre fria än fälla?

Fader, jag såg bara din senaste kommentar när jag snubblade in på denna sida. Jag har inte läst dina ursprungliga inlägg eftersom jag är för upptagen just nu, men jag vill säga detta: Det är vad folk säger när de är rädda för fakta. ”Hellre fria än fälla”. Eller hur? Det är denna typ av mesigt, ​​må-bra, MJÄKIGT dravel som folk säger när de är rädda för att Bli överbevisade. Så vad är du rädd för?

Jag: Jag är inte rädd för någonting.

Varför är du då inte redo att attackera, bedöma och fördöma dina medmänniskor?

Jag: Jag älskar Jesus.

James Martin S.J.

 

Dela
Facebook
Twitter
Pocket
LinkedIn
Skriv ut
Epost
Dela
Facebook
Twitter
Pocket
LinkedIn
Skriv ut
Epost

James Martin är amerikansk jesuitpater, författare och medarbetare i tidskriften America. Nedanstående text är en översättning från en text publicerad i bloggen till America den 12 april.

Ibland undrar jag om man kan säga något om katolsk tro utan att personer tar anstöt. Oavsett hur välmenad, blir inte en enda kommentar om katolicismen på webben oemotsagd. Det gäller för bloggar, Facebook, Twitter, Youtube och de flesta andra medier. Dessutom är idén om att försöka förstå vad en person menar genom att läsa noga vad han eller hon egentligen säger, liksom hållningen att hellre fria än fälla, snabbt på väg bort från det katolska samtalsklimatet. Oavsett vad du skriver finns det katoliker beredda att omedelbart bli kränkta och explodera i rättfärdig vrede, hota med att anmäla dig till olika instanser eller, framför allt, korrigera. De vanligaste formerna av respons är dessa fem: 1) Din själ är i dödlig fara. 2) Du är obildad och måste läsa på. 3) Jag hatar kyrkan och jag hatar dig. 4) Du är ett tanklöst verktyg för Vatikanen. 5) Du är olydig och måste rapporteras.

Här kommer ett meningsutbyte baserat på några mycket verkliga erfarenheter. Tro mig, det skulle vara svårt att hitta på det här.

Jag: Jag älskar Jesus.

Fader Martin, med all respekt, jag vill inte vara för kritisk, särskilt inte mot en präst, men jag är tvungen att påpeka att i ditt senaste inlägg sade du inte ”Jesus Kristus”. Som du vet härstammar Kristus, från det grekiska ordet Christos, det vill säga den Smorde (för några år sedan förstod alla jesuiter grekiska, men kanske inte längre), och är den nomenklatur som den heliga Moder Kyrkan använder för att beteckna vår Herres gudomlighet. Fader, tror du på något sätt inte på gudomligheten hos vår välsignade Herre? Jag är rädd att jag även måste dra slutsatsen att du också förnekar uppståndelsen med din utsaga. Fader, jag ber innerligt för dig att du inte är fången i vantro vilket jag har fruktat sedan jag läste ditt inlägg och samtidigt läste definitionen av ”kätteri” i en teologisk uppslagsbok som jag alltid har till hands. Jag ber varje kväll för allvarligt vilseledda människor som du Fader, och jag måste säga detta; mitt samvete tvingar mig att korrigera dina fel. Är du rädd om din själ?

Jag: Du missförstår mig, självklart tror jag på Jesu gudomlighet och på uppståndelsen.

Fader, förlåt mig för att jag påpekar det här, men jag kunde inte undgå att lägga märke till att du i din senaste kommentar sa att du trodde på Kristi gudomlighet. Men hans mänsklighet då? Som du säkert vet (eller åtminstone hoppas jag att jesuiterna fortfarande får undervisning om detta, såsom jag fick i en katolsk skola) talade flera av de ekumeniska koncilierna definitivt om hans mänsklighet (t.ex. Efesos 431 e.Kr.). Jag hoppas att du förstår vad det betyder, fader. Det innebär att Jesus var en människa av kött och blod (Katolska kyrkans katekes nr 464). Jag känner mig tvungen att fråga: Tror du att han är gudomlig, men inte mänsklig? Det är en heresi som ni vet Fader och jag fruktar verkligen för vår kyrka om präster tillåts sprids sådana allvarliga teologiska fel. Det är, vill jag ödmjukt påminna dig, kätteri i form av doketism (Nicea, 325 e.Kr. och katekesen nr 465) där Jesus inte ses som en mänsklig varelse, utan som att Gud helt enkelt ”spelar” människa (som min kära teologiprofessor brukade beskriva det). Visst menar du inte det Fader? Eller är du en doketist? (Eller ännu värre, en monofysit?) Vänligen skicka mig din e-postadress så kan jag sända dig alla hänvisningar till de olika koncilierna så att du kan läsa dem, studera dem och be över dem. Jag kommer att vänta på ditt svar innan jag börjar någon formell kanonisk anklagelse mot dig.

Jag: Look, jag tror både på Jesu gudomlighet och mänsklighet. Det enda jag sa var att jag älskar Jesus. Kan vi gå vidare nu?

Jag har inte följt denna tanketråd och jag vet inte vad du har postat men sade du VERKLIGEN det i din senaste kommentar? Att vi skall gå vidare??? Förstår du vad det BETYDER att en präst säger till en lekman som mig att ”gå vidare”? Förstår du hur TRÖTTA vi är på att präster som du berättar för oss vad vi skall göra? Jag skall gå vidare när jag VILL gå vidare!!! Det är denna form av klerikal ARROGANS som resulterade i sexskandalerna i kyrkan. Är det vad du vill ha fader Martin, mer sexskandaler?!! Och vad menar du med ”Look” i din spydiga kommentar. Vad skall DET betyda? Uppriktigt sagt tycker jag det är oerhört kränkande. Vem tror du att du är?? Jag tror inte att du någonsin kan förstå den ilska som folk som jag känner gentemot präster som du. Jag brukade gilla jesuiterna en gång i tiden, på den tiden när de brydde sig om de fattiga. Nu är allt ni gör att se till de RIKA i era skolor! LOOK –som du kan tänkas säga till mig – jag har också studerat teologi, är katolik (oavsett vad någon präst eller biskop säger till mig), och behöver inte bli tillsagd ”Look” om någonting. Inte från NÅGON präst! Jag ser mycket tydligt, tack. Jag ser vad kyrkan håller på med. Läs tidningarna! Det handlar om att klämma till lekfolket. Har du någonsin HÖRT TALAS om Andra Vatikankonciliet?? För de av er som läser och som är lika arg som jag är och TRÖTT på att behandlas som skit av prästerskapet, skriv till Martins överordnade. Bli min vän på Facebook så kan jag ge dig alla adresser, som jag fick online på www.ImDisgustedwiththeChurch.com. [www.jagavskyrkyrkan.com] Och ännu bättre, sluta köp hans böcker.

Jag: Jag är ledsen att jag sa ”Look”. För att förtydliga: Jag tror att Jesus Kristus är fullt ut mänsklig och fullt ut gudomlig. Jag ville helt enkelt undvika att debattera något om mitt personliga andliga liv.

Jag fick nyss en Google upplysning om ”debatt” och ”katolsk” och kom till denna webbplats. Jag har inte läst ditt ursprungliga inlägg, men jag kunde inte tro på vad jag läste i din sista kommentar. Jag var tvungen att läsa det två gånger. Du skojar, eller hur, James? Du vill ”undvika debatt”? Jag antar att det är precis vad Vatikanen vill att präster skall göra, kväva diskussioner om allt kontroversiellt, och hindra människor från att tänka! Det är denna typ av trångsynta, anti-intellektuella, själsdödande attityd som jag hitintills trott (felaktigt) dött med inkvisitionen (vilken jag just läst om i en bok som heter Kyrkan är din fiende vilken du förmodligen inte har tillåtelse att läsa). Alla ni jesuiter tar era marschorder direkt från påven ändå, eller hur? Jag har läst allt om ert hemliga fjärde löfte, ”löftet om blind lydnad” till påven, och hur du inte får tänka på egen hand … vilken röta. Påvens marinsoldater? Jag förstår att Hitlers SS baserades på er orden. Inte förvånande. Jag läste i går kväll på www.WhoAreThePopesMarines.com (och jag såg det i går kväll i en avslöjande dokumentär på The History Channel 2). Det säger sig självt att du upprepar som en papegoja allt, oavsett hur stötande eller löjligt eller förtryckande, som Vatikanen eller dina överordnade säger till dig. En del av detta är, vad jag kan se din senaste kommentar ovan är ”ingen debatt”. Inte undra på att människor tvingas lämna kyrkan … du låter inte dem tänka! Jag slår vad om att du hatar kvinnor också.

Jag: Det är inte min mening att kväva debatten. Förresten, vårt fjärde löfte är lydnad till påven ”när det gäller mission”. Det har att göra med att jesuiter är tillgängliga för att åka till platser dit påven vill sända oss.

Jag såg en länk till den här skrämmande kommentaren på www.WeAloneAreTheTrueChurch.com. Menar du att du inte lyder påven? Hur kan du ens fortfarande betraktas som en präst (sacerdos)? Jag kan tänka mig att ordföranden för Kongregationen för det religiösa livet skulle vilja veta om din fåniga idé om ”lydnad”. Har jag rätt i att du tror att jesuiter kan välja och vraka mellan de läror som de vill lyda? Ge mig en bra gammaldags jesuit, en riktig jesuit, av det slag som inte skäms för att säga sanningen, av det slag som lärde sann romersk katolicism, inte hippie-liberala, svamliga, cafeteria katoliker som din senaste kommentar visar att du så uppenbart är. Skäms du inte för dig själv? Varför tar du inte av dig din prästskjorta? Jag har läst om din orden på www.IReallyHateLiberalJesuits.com, allt om den grupp som tidigare var kända som Societas Jesu. (Det betyder Jesu sällskap i fall du, som de flesta jesuiter ”inte använder latin”). Jag läste också någonstans att era kallelser minskar kraftigt. Jag kan inte säga att jag är det minsta förvånad. Det är tack vare ”präster” som du som har glömt vad det innebär att fullt ut lyda läroämbetet. När jag tänker på den ärofyllda historien med jesuithelgon och martyrer (du kanske kan läsa någon dag om de nordamerikanska martyrerna, när du inte är upptagen med att motsätta dig kyrkan) och jämför med de jesuiter som finns i dag kan jag inte annat än att gråta bittra tårar. För min del tackar jag andäktigt Gud på knä varje kväll att det fortfarande finns några få religiösa ordnar kvar som är lydiga den romersk-katolska kyrkan. Du kan vara säker på att kongregationen kommer att få ett brev där jag citerat din senaste upprörande kommentar. Och jag ber att det är din ”sista” kommentar, om du fårstår vad jag menar.

Jag: Jag är inte säker på hur en enkel kommentar urartat till denna argumentation. Kan vi inte hellre fria än fälla?

Fader, jag såg bara din senaste kommentar när jag snubblade in på denna sida. Jag har inte läst dina ursprungliga inlägg eftersom jag är för upptagen just nu, men jag vill säga detta: Det är vad folk säger när de är rädda för fakta. ”Hellre fria än fälla”. Eller hur? Det är denna typ av mesigt, ​​må-bra, MJÄKIGT dravel som folk säger när de är rädda för att Bli överbevisade. Så vad är du rädd för?

Jag: Jag är inte rädd för någonting.

Varför är du då inte redo att attackera, bedöma och fördöma dina medmänniskor?

Jag: Jag älskar Jesus.

James Martin S.J.