Vädjan till påven om fredssträvanden för Bolivia

Den oppositionella medborgarkommittén Pro Santa Cruz vänder sig till påven Franciskus angående den politiska maktkampen och de ihållande oroligheterna i Bolivia. ”Vi ber den helige fadern att han ska skicka ett budskap om fred och enhet”, sade på måndagen i Santa Cruz kommitténs talesperson Mauricio Melgar till den katolska nyhetsbyrån KNA.

Det är inte acceptabelt ”att en persons ego och önskningar nu försätter Bolivia i svårigheter”, framhöll Melgar och syftade på expresidenten Evo Morales. ”Vi har förhoppningar om att den katolska kyrkan och påven skall försöka att uppnå fred i Bolivia och att denna uppnås genom legala och demokratiska metoder.”

Medborgarkommittén Pro Santa Cruz tillhör de inflytelserika samhällskrafterna i Bolivia, som, efter att anklagelser om valfuska hade riktats mot expresidenten Morales, i oktober organiserade en generalstrejk i landets näststörsta stad. Det sägs att det råder goda relationer mellan påven Franciskus och Morales. Politikern har gjort flera besök i Vatikanen hos kyrkans överhuvud, som ju kommer från det latinamerikanska Argentina. Han omtalar påven som ”sin broder Franciskus”.

Bolivia har skakats av häftiga oroligheter alltsedan presidentvalet den 20 oktober. Oppositionen anklagar Morales för valfusk. Morales har hittills hävdat att han stod som segrare i den första valomgången. Representanter för civilsamhället, för människorättsorganisationer och kyrkan har hänvisat till valfusk och menar att hans seger återstår att bevisa. De Amerikanska Staternas Organisation (OAS) bekräftade denna bedömning. Så trädde Morales tillbaka, tillkännagav nyval och begav sig i exil till Mexiko.

Förra veckan sköts nio människor till döds vid våldsamheter i Cochabamba. Representanter för interimspresidenten Jeanine Anez övergångsregering och Morales anhängare anklagar varandra för våldet.

Kathpress 2019-11-18

Detta är en nyhetstext.