Vapenvila under påvebesöket tänkbart enligt Colombias president

Några dagar före påven Franciskus besök i Colombia (6–11 september) tycks regeringen och den marxistiska gerillaorganisationen ELN ha enats om en vapenvila. Efter ett möte med Ecuadors president Lenin Moreno under måndagskvällen den 28 augusti förklarade den colombianske presidenten Juan Manuel Santos Calderón att båda sidor skulle ha uttryckt sin önskan om en temporär vapenvila med anledning av påvebesöket. Det rapporterar dagstidningen El Tiempo. En regeringsföreträdare tillade att målet är att uppnå ett sådant resultat efter en tredje samtalsrunda på fredag. Tidigare har 66 organisationer inom civilsamhället och 53 framträdande personer krävt att förhandlingsparterna ska låta vapnen tystna.

Colombias regering och ELN-rebellerna förhandlar sedan februari i Ecuador. Enligt colombianska myndigheters bedömning förfogar ELN över en armé på 2 500 män och kvinnor, och den opererar till största delen i landets östra delar. Enligt uppgifter från det statliga åklagarämbetet kan nästan 7 000 mord, liksom även många kidnappningar, 3 000 fall av fördrivning och cirka 1 000 tvångsrekryteringar skrivas på den marxistiska gruppens konto. De hålls också ansvariga för allvarlig miljöförstöring genom att ha utfört mer än 1 300 angrepp på oljeledningar.

I slutet av förra året uppnådde Santosregeringen efter fyra års förhandlingar en fredsöverenskommelse med den största gerillarörelsen, Farc. Under konflikten, som varade i årtionden, mellan stat och gerilla dog omkring 300 000 människor och mer än 7 miljoner blev internflyktingar.

Den argentinske påven kommer enligt de nuvarande planerna att besöka den colombianska huvudstaden Bogotá, liksom även Villavicencio, Mellín och Caragena. Ett centralt tema är fredsprocessen. Franciskus är efter Paulus VI (1968) och Johannes Paulus II (1986) den tredje påve som besöker Colombia.

Med presentationen av ett nytt frimärke och av den officiella papamobilen tillkännagav Colombias regering slutfasen av förberedelserna av Franciskus besök. Påvens resa går helt och hållet i försoningens och trons tecken, en tro, ”som kan försätta berg – med tro inledde vi fredsprocessen, men tron kommer hoppet”, sade Santos.

Frimärket går i vitt, fredens färg, förklarade Santos. Det är på 5 000 colombianska pesos (cirka 1,40 euro) och bär texten ”Påven Franciskus – apostolisk resa Colombia”. Dessutom överlämnades officiellt de tre papamobilerna, som bekostats av en biltillverkare.

Kathpress 2017-08-29