Arbetsdokument för Amazonas-synoden släpps i juni

”Amazonas: Nya vägar för kyrkan och för en hållbar ekologi” blir rubriken för den regionala biskopssynoden om Amazonas som hålls i Vatikanen i oktober. Synoden kommer att diskutera hur kyrkan kan nå ut och arbeta i glesbefolkade miljöer och bland urfolk, och därtill den ekologiska situationen i ”världens lunga”, Amazonas.

Arbetsdokumentet (Instrumentum laboris) inför synoden kommer att publiceras den 8 juni, meddelade biskopssynodens sekreterare kardinal Lorenzo Baldisseri i fredags. Presentationen av dokumentet blir i samband med ett förmöte som påve Franciskus kommer att leda i maj.

Till synoden kommer synodfäder från hela Amazonasregionen, vilket inkluderar Bolivia, Ecuador, Brasilien, Peru, Colombia, Venezuela, Surinam, Guyana och Franska Guyana. Förutom de officiella sändebuden kommer också de som är ordförande för närvarande länders biskopskonferenser, samt representanter från fem kontinenter. Påven kommer också att utse ytterligare representanter, och det betonas särskilt att Amazonas urfolk kommer att vara väl representerade vid synoden.

Red. 2019-04-29

Källa: Zenit via länken här