Hjälporganisationer fördömer Lukasjenko

Medan tusentals migranter sitter fast i gränsområdet mellan Polen och Belarus får den vitryske ledaren Alexandr Lukasjenko ta emot skarp kritik av människorätts- och hjälporganisationer. ”Här används oskyldiga människor för att splittra EU, eftersom man på den vitryska sidan ser det som ett sätt att hämnas för de sanktioner som landet har utsatts för”, förklarade Thomas Schwartz, chef för den katolska hjälporganisationen Renovabis, vars arbetsområde är Östeuropa.

Hjälporganisationen står i nära förbindelse med samarbetspartners i Polen. Enligt dessa drabbar migranter hela tiden samman med polska ordningsstyrkor vid den polsk-vitryska gränsen. ”Flyktingarna släpps antingen inte ens in i landet eller så skickas de tillbaka till Belarus med våld eller under hot om våld – stick i stäv med den internationella rätten till asyl”, enligt Schwartz. Tillsammans med de polska biskoparna har hjälporganisationen vänt till de ansvariga i båda länder och bett dem att hjälpa migranterna.

Enligt den tyska människorättsorganisationen IGFM är det ett ”brott mot mänskligheten och en krigshandling mot Europa” att använda migranter på det sätt som regimen i Minsk gör. Man varnar även för en ”ny form av kallt krig” vid gränsen mellan Polen och Belarus. Människorättsaktivister har anklagat Lukasjenko för att föra migranter från Afghanistan, Irak eller Syrien till Belarus för att sedan skicka dem över gränsen i syfte att destabilisera EU. ”Om det skulle innebära dödsfall bland dessa människor som är i behov av hjälp är det ett pris som Lukasjenko är beredd att betala”, enligt IGFM. Organisationen kräver nu att den vitryske makthavaren ställs inför den Internationella brottsmålsdomstolen. Man anser även att man måste förhindra ett ytterligare närmande mellan Belarus och Ryssland, vars president Vladimir Putin understödjer Lukasjenko.

Tidigt under tisdagen stängde Polen sin gräns till grannlandet och förstärkte ordningsmaktens närvaro i gränsområdet. Samtidigt varnade Belarus utrikesminister den polska regeringen för att ”använda sig av provokationer för att rättfärdiga ett militärt ingripande mot utsatta och obeväpnade människor”.

Kathpress 2021-11-09

Detta är en nyhetstext.