Kardinal Schönborn varnar för ”islamsk erövring” av Europa

wien_-_stephansdom_1Ärkebiskopen av Wien, kardinal Christoph Schönborn, varnade i en predikan i Stefansdomen i Wien i söndags för att Europa riskerar att förlora sitt ”kristna arv” och att en ”islamsk erövring” skulle kunna bli en framtida verklighet. Kardinalen höll sin predikan under mässan som firades på minnesdagen av den avgörande segern för den kristna koalitionen över det ottomanska imperiet i slaget om Wien 1683.

”Den här dagen för 333 år sedan räddades Wien”, sade Schönborn. ”Kommer det nu att bli ett tredje försök med en islamisk erövring av Europa? Många muslimer tycker det, väntar på det och säger: detta Europa är på väg att möta sitt slut. Och jag tycker att vi för Europas räkning ska be om det som Mose ber om i dagens läsning och det som Gud den Barmhärtige ger den yngre sonen: Herre, ge oss en ny chans! Glöm inte att vi är ditt folk precis som Mose påminner: De är ditt folk, du ledde dem ut ur Egypten, du helgade dem, de är ditt folk.”

Den 11 september 1683 ledde den polske kungen Johan III Sobieski, högste befälhavare för den kristna koalitionens armé, 18 000 ryttare, de berömda ”bevingade husarerna”, mot de fientliga turkiska fiendelinjerna. I ett slag som sägs ha innefattat historiens största kavallerianfall besegrades turkarna grundligt av Sobieski. Segern för de allierade polska, österrikiska, bayerska, saxiska och venetiska trupperna, förstärkta också med flera andra nationaliteter, markerade slutet för det ottomanska imperiets expansion in i Europa.

Kardinal Schönborn, en av påven Franciskus närmast förtrogna kardinaler, varnade vidare församlingen i Stefansdomen, Wiens katedral, för att Europa har ”förslösat och kastat bort” sitt kristna arv, precis som den yngre brodern i Jesu liknelse om den förlorade sonen. ”Vad kommer att hända med Europa?”, frågade han sig och avslutade sin predikan med en bön: ”Herre, minns, det är ditt folk. Och om vi har gått vilse, om vi har slösat bort vårt arv, Herre, överge oss inte! Överge inte detta Europa, som har frambringat så många helgon. Överge oss inte för att vi har blivit för ljumma i vår tro. […] Förbarma dig över ditt arv, förbarma dig över ditt folk, över Europa som är på väg att förlora sitt kristna arv! Förbarma dig över oss och upprätta oss igen, för ditt namns ära och som en välsignelse för världen! Amen.”

Catholic News Agency, 2016-09-14