Kyrkan i Italien oenig om Lega-ledaren Salvini

Kyrkan i Italien tycks vara oenig när gäller kontakterna med ledaren för det högerorienterade Lega. Biskop Domenico Mogavero av Mazara del Vallon säger att han inte tror att det är lätt att föra en dialog med Salvini. ”Med honom kan kanske samtala. Men jag tror inte att det finns något utrymme för ett utbyte: enligt honom är antingen för honom eller emot honom”, säger Mogavero till Corriere della Sera i intervju under måndagen. För Salvini, som själv ofta visar sig med en rosenkrans, handlar det om ”att driva sin ideologi, som inte precis ligger i linje med evangeliet, som ju handlar om beredvillighet att ta emot och att öppna dörrar”, menar Mogavero.

I söndags uttalade sig den italienske kardinalen Camillo Ruini (88 år) i ett samtal med tidningen för att kyrkan ska föra en dialog med Salvini. Mogavero som är välkänd i hela Italien för sitt engagemang för flyktingar, säger att det är bra att Ruini startat en debatt i frågan, eftersom kyrkan måste hitta en enhetlig linje.

Salvini, som är känd för sin restriktiva migrationspolitik under sin tid som inrikesminister, lämnade den italienska regeringen i somras och vann i regionalvalen i Umbrien. Själv delar han inte Salvinis ”rent negativa bild, som visat sig inom vissa områden”, säger Ruini till Corriere (söndagsupplagan). Ruini ledde som ordförande den italienska biskopskonferensen från 1991 till 2007 och var kardinalvikarie i stiftet Rom. Salvini har enligt hans bedömning ”viktiga perspektiv” men skulle behöva mogna något.

Kathpress 2019-11-04