Kyrkliga debatter om ”de gula västarna” i Frankrike

Ungefär 20 stift i Frankrike har ordnat debatter om de protester som framförs av de så kallade gula västarna. Det preliminära antalet meddelades på onsdagen i Paris av den franska biskopskonferensen. Medan enstaka debatter redan har ägt rum under december och januari i Marseille, Tours och Avignon, planeras nya under de kommande veckorna i bland annat Toulouse.

I mitten av december uppmanade biskoparna invånarna till att ta del i diskussioner, och de ställde också konkreta frågor. ”Vad har ni för uppfattning om orsaken till den aktuella situationen och om det våld som har förekommit?”, löd en av frågorna. Inte bara kyrkomedlemmar var inbjudna, utan alla invånare i en stad eller ett samhälle.

I januari inledde även Frankrikes president Emmanuel Macron ”en nationell debatt”. Därför reser han runt i landet och talar med borgmästarna om deras bekymmer och krav.

Sedan flera veckor lamslås det offentliga livet i Frankrike jämt och ständigt av ”de gula västarnas” (Gilets jaunes) protester. Rörelsen har fått sitt namn efter de gula varningsvästar som demonstranterna bär som gemensam klädsel. Ursprungligen riktade sig aktionerna mot en planerad höjning av skatten på bränsle.   Vid det här laget luftar flera fransmän också sitt missnöje med sociala missförhållanden.

Kathpress 2019-01-23