Nya ordföranden för COMECE: Europa behöver starkare känsla av gemenskap

Den nya ordföranden för det katolska samarbetsorganet för biskopskonferenserna inom EU (COMECE), Luxemburgs ärkebiskop Jean-Claude Hollerich, ämnar arbeta för en starkare känsla av gemenskap i Europa. ”Hittills har vi haft ett EU som alla ville komma in i. Nu vill somliga hoppa av”, sa biskopen i lördags [10 mars], då han intervjuades av den tyska katolska nyhetbyrån KNA. Det är ett problem som inte får bagatelliseras. ”Vi måste fråga oss varför EU har förlorat sin dragningskraft”, menar Hollerich. Vidare varnade han för att man kan betrakta freden i Europa som något alltför självklart: ”Vi har vant oss så vid fred, att vi inte längre betraktar den som något att sträva efter. Då märker vi inte att vi kan spela bort freden.”

Med tanke på Brexit sade ärkebiskopen: ”Vi biskopar önskar oss inte någon aggressiv separation. Engelsmännen, walesarna, skottarna och nordirländare är när allt kommer omkring fortfarande européer. Även när de lämnar den politiska gemenskapen, är de fortfarande européer och måste vara förenade med oss”, betonade Hollerich. Han planerar att som ordförande för COMECE vara mycket närvarande i Bryssel. ”Jag skulle vilja ha kontakt med politikerna, eftersom jag anser att denna dialog verkligen är nödvändig.”

I torsdags [8 mars] valde medlemmarna av EU:s biskopskommission, COMECE, Luxemburgs ärkebiskop Jean-Claude Hollerich till ny ordförande.

Kathpress 2018-03-10