Oscar Romeros liv nu en pilgrimsled

El Salvador vill med en pilgrimsled påminna om den för mer än 30 år sedan mördade ärkebiskopen Óscar Arnulfo Romero. President Marucicio Funes öppnade på torsdagen (lokal tid) sträckan, på vilken pilgrimer och turister i cirka två dagar ska kunna besöka de viktigaste stationerna i Romeros liv och verk. Leden är en hyllning till Romero, ”som under decennier har representerat folkets kamp för fred” och som ”stod för försvaret av rättvisa och jämställdhet”, sade Funes enligt en rapport i dagstidningen La Prensa Grafica. Till stationerna hör kapellet där Romero träffades av skarpa skott framför altaret.

Óscar Romero, som var född den 15 augusti 1917 sköts ihjäl den 24 mars 1980 under en gudstjänst. Han var välkänd över hela Latinamerika för sina anklagelser mot förtryck och utsugning och som de fattigas röst.

Bakgrunden till attentatet har hittills inte helt blivit klarlagd. Den förmodade gärningsmannen dömdes aldrig. Påven Johannes Paulus II besökte 1996 Romeros grav i San Salvadors katedral. En saligförklaringsprocess pågår i Rom.

Kathpress 2012-10-12