Påven Franciskus uppmanar kontinentens kyrka till en lidelsefull och konkret insats för människorna i Latinamerika. Under sitt 45 minuter långa möte med det latinamerikanska biskopsrådet (CELAM) tidigt under torsdagen vädjade han till de 60 närvarande representanterna: ”Om vi vill tjäna vårt Latinamerika, så måste vi göra det lidelsefullt. I dag behövs det passion – passionen hos en ung förälskad och hos en gammal och vis människa, som förverkligar en genomförbar dröm.”
För att åstadkomma detta måste kyrkan ”utföra den förödmjukande tjänsten för människornas sanna goda”. Utan att förtröttas måste hon bygga broar, riva murar, integrera de olikartade, möjliggöra möte och dialog, fostra till förlåtelse och försoning liksom även till rättvisa och våga hoppas på fred. ”Vårt folk har lärt sig att ingen motgång är för stor för att man ska böja sig för den”, sade påven i nuntiaturen i Colombias huvudstad Bogotá. Då ”får det inte råda någon ’jämmermentalitet’ i kyrkan, ty hoppet som vi har kommer från ovan”.
Påven betonade särskilt kvinnornas betydelse för kyrkan i Latinamerika. Någon ny och levande fas i tron på denna kontinent blir det inte utan kvinnorna. Ty ”tron har vi lärt från deras läppar, och nästan med modersmjölken från deras bröst har vi tillägnat oss vår mestistiska själ och immuniteten mot hopplöshet.” Kvinnorna får inte i något fall ”reduceras till tjänstehjon för vår motspänstiga klerikalism”.
Dessutom måste kyrkan konkret praktisera evangeliet. Som Jesus drog genom Galiléens fält och byar, träffade människor, talade med dem, berörde dem, helade och räddade dem, så bör biskopar, präster, ordensfolk och kateketer gå ut i sitt grannskap. ”Vi får inte vänja oss vid den svala luften på kontoren och låta oss förlamas av statistik och abstrakta strategier”, fortsatte Franciskus.
Tvärtom gäller det att förkunna det kristna budskapet för den mestistiska mentaliteten i Latinamerika. Med bilder, ord och gester, som människorna kan känna igen sig i, såsom de gör vid de stora vallfartsorterna Aparecida (Brasilien) och Guadalupe (Mexiko). Samtidigt är det viktigt att investera mer i utbildning av unga människor. Latinamerika väntar fortfarande på ett kompetent, visionärt och självmedvetet lekfolk, som i egenskap av troende kan medverka till ett rättvist och demokratiskt samhälle.
Påven erinrade i sitt tal också om den vägvisande dokumentet Mision Continental, som CELAM – med kardinal Jorge Mario Bergoglio som medverkande – publicerade för tio år sedan i Aparecida. Liksom vid sitt första Latinamerikabesök i Rio de Janeiro framhöll han åter ”den oupphörliga nödvändigheten” av ”de lokala kyrkornas deltagande”.
Möte med Venezuelas biskopar
I anslutning till CELAM-mötet blev det enligt tv-bolaget Caracol ett privat möte mellan påven och fem kardinaler och biskopar från Venezuela. Mötet var inte en del av det officiella programmet. Enligt venezuelanska medier var samtalsämnet den inrikespolitiska krisen i Venezuela.
Redan tidigare hade ett dussintal venezuelaner som bor i Colombia träffat påven. Utmed Bogotás gator, som papamobilen passerade under den första besöksdagen mellan Plaza Bolivar och den apostoliska nuntiaturen, syntes åtskilliga människor med venezuelanska flaggor och bilder på Jungfrun av Coromoto, nationalhelgonet från Colombias grannland. Enligt tv-bolaget Caracol började påven att samtala med flera människor, och de bad honom att be för freden i det krigshärjade landet och att även ingripa politiskt.
Kathpress 2017-09-07