Ryssland inför religionsundervisning 2012

Ryssland kommer förmodligen att införa undervisning i religion och etik i alla skolor under läsåret 2012/13. Det kungjorde vice undervisningsminister Maxim Dulinow i Moskva i onsdags. Enligt ryska medier meddelar han att en försöksundervisning i 21 av landets 83 regioner har varit framgångsrik. Sedan oktoberrevolutionen 1917 har den kommunistiska regimen förbjudit all religionsundervisning i skolorna.

Enligt Dulinow skall elever över hela landet erbjudas undervisning i religion och etik. I det försök som pågått sedan 2009 har fjärdeklassare i de utvalda regionerna kunnat välja mellan de sex ämnena: rysk-ortodox, muslimsk, buddhistisk eller judisk religion, etik eller världsreligionernas grunder.

De flesta av de ca 300 000 elever, som deltog i försöket, valde (enligt en rapport från år 2010) att studera etik (38 procent) följt av ortodox religion (25 procent) och världsreligionernas grunder (18 procent). I Tjetjenien valde de flesta elever muslimsk religion. De ca 15 000 lärare, som skall ha hand om undervisningen har fått gå särskilda fortbildningskurser men har ingen egen konfessionell anknytning.

Kathpress