Sant’Egidiomedarbetare: Branden i Moria en påannonserad katastrof

Brandkatastrofen i Moria-lägret på Lesbos var enligt gemenskapen Sant’Egidio ”absolut möjlig att förutse”. ”Redan när vi från gemenskapen lämnade Moria efter insats där i slutet av augusti, förekom det små bränder”, sade Sant’Egidiomedarbetaren Monica Attias under onsdagen till Kathpress. Redan i vintras hade ”förebudet om en sådan brand svept över lägret”.

Även covidfallen blev en ”påannonserad katastrof”. Det är omöjligt att upprätthålla reglerna om avstånd i lägren. Dessutom saknas det masker. Att försätta ett sådant läger i fullständig karantän betyder dock att hålla tiotusentals människor helt inspärrade, sade Attias kritiskt.

För närvarande försöker man att skaffa sig en bild av läget. Området kring Moria är avspärrat. Just nu kan man inte få in några livsmedel eller kläder där. Många människor har förlorat allt i bränderna. En rad flyktingar lider enligt Attias av rökförgiftning. Det lokala sjukhuset är redan överbelastat på grund av covidpandemin.

Så vitt man vet överlägger de grekiska myndigheterna om huruvida de kan upprätta andra, tillfälliga läger på Lesbos eller flytta människorna till fastlandet. ”Den mest generösa och intelligenta lösningen skulle vara att göra upp och förverkliga en seriös plan för en omfördelning”, menar Attias. Det skulle mest motsvara principen om delat ansvar, som man så ofta vädjar om i Europa.

Humanitär korridor räddar 43 människor

Sålunda hoppas Sant’Egidio enligt Attias att ”inom en nära framtid” kunna underteckna en ny överenskommelse med regeringen i Rom, ”om att hämta ytterligare människor till Italien”. Via en första humanitär korridor har redan 43 människor förts till Italien. För övrigt ”har vi inte, trots det katastrofala läget, hittills hört någon som önskar att återvända till ditt hemland”, sade Attias.

Enligt vad gemenskapen meddelade under onsdagen kommer en majoritet av människorna i Moria från Afghanistan, däribland cirka 40 procent minderåriga barn och ungdomar. Europa måste ta sitt ansvar och ställa stora krav och erbjuda dessa människor ett perspektiv. Man borde vara medveten om att dessa människor har en vilja och förmåga att bli integrerade.

Kathpress 2020-09-09