Varning för höghöjdsproblem vid påvens Boliviabesök

Cirka 30 000 frivilligarbetare ska se till att påven Franciskus besök i Bolivia går smidigt. I La Paz finns 10 000 medarbetare redo att hjälpa till, i Santa Cruz räknar man med dubbelt så många, skriver dagstidningen El Diario och citerar en talesperson för den bolivianska biskopskonferensen. I Santa Cruz kommer Franciskus bland annat att göra en 11 kilometer lång färd i den öppna papamobilen, från flygplatsen till huset där den sjuke kardinal Julio Terrazas bor.

Den förste påven från Sydamerika besöker den 6–12 juli sin hemkontinent. Resmål är Ecuador (6–8 juli), Bolivia (8–10 juli) och Paraguay. Under tredagarsbesöket i Bolivia kommer påven att besöka städerna El Alto, La Paz och Santa Cruz.

Samtidigt har Vatikanen varnat de journalister som följer med på resan för medicinska problem på grund av att La Paz ligger så högt över havet. Den låga syrehalten i luften i storstaden i Anderna utgör en hälsofara för människor med hjärt- och lungproblem, heter det i reseinstruktionerna, som Heliga stolens presstjänst har publicerat i samband med förberedelserna av det planerade besöket. För ovanlighetens skull medger därför Vatikanen att de journalister, som blivit avrådda av sina läkare, hoppar över besöket i La Paz under den veckolånga Sydamerikaresan och beger sig direkt från Ecuador till staden Santa Cruz i det bolivianska inlandet.

Påven Franciskus, som på grund av en nedsatt lungfunktion – en följd av en sjukdom han hade i ungdomen – också räknas till personerna i riskzonen, kommer trots riskerna att göra ett cirka fyra timmar långt stopp i miljonstaden, som ligger nästan 4 000 meter över havet och där bland andra träffa president Evo Morales.

Kathpress 2015-05-12