Den venezuelanska biskopskonferensens lokaler plundrade

Oidentifierade personer bröt sig på fredagen i förra veckan in i den venezuelanska biskopskonferensens lokaler i Caracas och stal flera föremål. Enligt en rapport i två tweets den 25 augusti från biskopskonferensen var det en mobb som utförde dådet. Även om detaljer om det som hände inte har offentliggjorts framgår det av bilder att skadorna inte var ringa och att flera föremål har stulits.

Det är inte första gången lokaler tillhörande kyrkan i Venezuela har varit utsatta för attacker. Påtryckningar och aggressioner har också drabbat framträdande kyrkoledare såsom kardinal Jorge Urosa i Caracas, som i april i år konfronterades med en mobb av chavism-anhängare [chavismen, efter förre presidenten Hugo Chávez, övers. anm.], efter han hade firat mässan. Dessa angrepp riktas mot religiösa föremål och ritualer. I mars i år trängde sig okända personer in i en kyrka i syfte att stjäla konsekrerade hostior.

Den 1 januari trängde en grupp kriminella in biskopens av Macarays kontor och stal såväl kontanter som föremål ur kassaskåpet. Tre dagar dessförinnan tog sig tungt beväpnade personer in i ett trappistkloster och stal allt de kunde komma över. I juli 2016 anföll en grupp tjuvar en utbildningsfacilitet tillhörande stiftet, stal en stor mängd utrustning och vandaliserade lokaliteterna.

Frustrationen i Venezuela har ökat under ett antal år beroende på dålig ekonomisk politik, rigid priskontroll i förening med hög inflation, som resulterat i svår brist på basförnödenheter såsom toalettpapper, mjölk, mjöl, blöjor och mediciner. [Bilden: Plaza Bolívar i Caracas.]

Venezuelas socialistregering anklagas av stora delar av befolkningen för krisen. Sedan 2003 har priskontrollerna av omkring 160 olika produkter, inklusive matolja, tvål, och mjöl medfört att det är överkomliga, men försvinner omedelbart ur handeln för att säljas på den svarta marknaden till väsentligt högre pris.

För en månad sedan genomfördes val till en konstituerande församling som fått i uppdrag att skriva om landets författning på order av president Nicolás Maduro. Landets biskopar har med stöd av Vatikanen uttalat sig mot förmodat valfusk och krävt omedelbara, fredliga och demokratiska lösningar på landets problem.

Catholic News Agency 2017-08-28