Tidning beskriver mirakel som avgjorde Oscar Romeros kanonisering

En tidning har publicerat berättelsen från en 35-årig kvinna som sagt att hennes mans böner om den salige Oscar Romeros förböner för hennes räkning räddade hennes liv. Miraklet som har godkänts som giltigt av Vatikanen bidrog till att bana väg för den kommande helgonförklaringen av den mördade ärkebiskopen.Det är tidningen El Diario de Hoy som publicerar en onlineversion vid namn ElSalvador.com som i sin tur har rapporterat att en kvinna vid namn Cecilia i augusti 2015 fick problem med sin graviditet. Efter att hon hade fött blev hon diagnosticerad med en sällsynt sjukdom som är livshotande genom att skada lever och njurar. Tidningen berättar att en läkare sagt till Cecilias man att hon hade svåra skador av sjukdomen och att maken, om han trodde på någonting, ”på en gud, så be för henne, för så som hon mår nu är risken stor att hon dör”.

Mannen begav sig hem och började be, öppnade den Bibel han fått av sin mormor och såg ett kort med den Salige Oscar Romeros bild på, och även om han sade sig haft en ”aversion” mot mormoderns böner om hjälp från den salvadoranske ärkebiskopen så bad han ändå om hans förbön, enligt berättelsen. Och fast hustrun Cecilia hade inträtt i koma av sjukdomens gång vaknade hon helt oförklarligt upp den 10 september 2017 och tillfrisknade helt och fullt, enligt tidningen. Paret berättar vidare att de visste att det var ett mirakel men att de inte skulle berätta något för någon förrän de talat med sin präst, som sedan var den som förmedlade berättelsen vidare till Vatikanen. Och förra onsdagen meddelade Vatikanen att dekretet, som formellt godkänner miraklet som kopplat till Romero, nu hade godkänts.

Oscar Romero mördades den 24 mars 1980 mitt under det att han firade mässan. Han hade då i åtskilliga offentliga framträdanden tagit avstånd från våldet mot civila i inbördeskrigets El Salvador. Han uppmärksammade framförallt orättvisorna mot landets fattiga. Romero saligförklarades den 23 maj 2015.

Vid ett möte förra tisdagen med kardinal Angelo Amato, chef för Vatikanens kongregation för helgonförklaringar, skrev påven Franciskus formellt under dekretet som erkände miraklet som behövs för att kanoniseras. Inget datum har ännu beslutats eller meddelats för själva helgonförklaringen [Världsungdomsdagen i Panama, januari 2019, har dock angetts enligt The Tablet, övers. anm., se länk här].

Catholic Herald, 2018-03-11